Hogyan ne tartsuk a notebookot

Laptop pozíciókLifehackeren megjelent (és sokan gyorsan átvették) a mellékelt ábrát, aminek “Hogyan ne használjunk laptopot?” is lehetne a kép címe. A képet nézegetve és minimális ergonómiai ismeretekkel a hátam mögött (munkavédelmi előadásnak köszönhetően) három hibát lehet észrevenni.

Az első sorban jobb oldal lévő kép helyesnek van beállítva (nincsenek kis piros pöttyök az extra terhelést kapó testtájaknál). Bár a pozícióbol látszik, hogy a csukók valóban kevesebb terhelést kapnak, a nyak pozíciója pont annyira kitekert, mint a második sor bal oldali képén. Tessék kipróbálni.

A helyes ülésre a 90-90-90 paraméter a jellemző. A térdnél a lábunk 90 fokos szöget zár be, combunkkal felsőtestünk 90 fokos szöget zár be, alkarunk a felkarunkkal 90 fokos szöget zár be, felkarunk pedig a felsőtestünkkel párhuzamos, a vállak pedig se nem lógnak, se pedig felhúzva nincsenek. Persze ne üljünk mint egy faszent, mert az sem jó, nyugodtan mozoghatunk és időnként változtathatunk pozíciót. De ez legyen a kiinduló ülés.

Ezt az ülést felvehetjük a fogorvosi szék kialakításának megfelelően is. A második képen egy ehhez hasonló ülést/fekvést akarnak mutatni, ám a felsőtest megfelelő alátámasztása nincs kialakítva. Egyébként a fekvés sokkal jobb a gerincünknek, mint az ülés, ezért is neteznek olyan sokan a fenti pozícióban.

Eme paraméterek alapján a harmadik sor középső képe már majdnem jó. A szék alacsony (maga alá húzott láb), az asztal kicsit magas (a csukló a billentyűzetnél felfelé hajlik). A képernyőt enyhén lefelé kell nézni – netbooknál ez már erőltetést okozhat. Az ergonómia oktató szerint notebookot lehetőleg docking stationben használjunk rendes képernyővel és billentyűzettel, mert úgy az egészséges, ráadásul elkerülhető a képen bejelölt nyaki probléma. A notebookot “meztelenül” csak átmenetileg használjunk (gurgulázó nevetés a munkatársak sorában).

A harmadik hibát az utolsó sor középső képén vettem észre. Oktatónk szerint álló helyzetben dolgozni igenis jó. A képnek annyiban igaza van, hogy a pult magas, ezért a csuklót és a vállat fölöslegesen erőltetjük meg. Itt is igaz, amit a vállról az ülésnél leírtam.

Mindhárom kép rettenetesen félrevezető, hiszen egy közel jó állapotot rajzoltak le. Figyelembe véve, hogy inkább képet nézünk, mint blogot olvasunk, a helyes pozíciók sokkal kevesebb emberhez jutottak el, mint a helytelenek, vagy annak tűnők.

A helyes ülő testtartást a fenti kép illusztrálja. Forrás: Immunspecialista

via Lifehacker

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Csináld magad PC-szék | GeekLány

Comments are closed.