Gizmo5 + Google vs Skype

30 millió dollárért vásárolta meg a Google a Gizmo5 nevű VOIP szolgáltatást. A Gizmo5-öt eddig is sokan a Skype ellenfelének nézték, s ez a verseny az eBay tökölődése után, az új játékos  Google-lal a háttérben csak élesedhet.

A Skype egy időben az (Amerikán belül) ingyenes PC-to-telefon szolgáltatásával került a csúcsra, amiről a mai napig nem jött le. Bár a Skype előtt használtam más VOIP szolgáltatásokat, az elmúlt 5 évben talán kétszer nyúltam más VOIP miatt a headsethez.  S bár a Skype jó, koránt sem tökéletes, érdemes néha lecsekkolni, hogy mit tudnak a versenytársak.

Ha már használtál Skype-ot, akkor a Gizmo kezelése nem fog különösebb gondot okozni, ugyanis szinte azonosan néznek ki. Mindkét programnak van PCs és mobilos verziója is. A Gizmo felülete letisztultabb, kicsit oldschool a lekerekített felületekkel rendelkező Skype-hoz képest. Cserébe hamarabb könnyebben megadható a felhívandó telefonszám. Igen, a Gizmo-val is hívhatsz “rendes” telefonszámot.

A Skype-tól eltérően a Gizmo több IM hozzáférést is tud kezelni. Így pl. már a felvásárlás előtt is felvehetted a Google Talk és az MSN hozzáférésedet is. A szolgáltatások köre viszont elég hasonló. Tudsz SMS-t küldeni, konferencia hívást kezdeményezni, vagy videofonozni, ha van egy webcamed.

A Gizmo, per pillanat, alig néz ki többnek, mint egy egyszerű Skype-klónnak. Jó progi, de nem több, mint egy klón. A legnagyobb eltérést a PC2Phone szolgáltatás (SkypeOut) árbeli eltérése okozza. Ha ez  nem lenne, már rég átálltam volna a Pidgin+Skype kombóról a Gizmora. Jelenleg azonban a Gizmoról telefonálni drága, jóval drágább, mint a Skype-ról (kivéve, ha az USA-ban élsz és van Google Voice hozzáférésed, mert akkor a kimenő/bejövő hívásaid ingyen vannak). Ráadásul rengetegen használják a Skype-ot, a meglévő kontaktokat pedig nem lehet arra kényszeríteni, hogy holnaptól térjenek át valami másra.

A Google tarsolyában viszont ott van a már most is támogatott Google Voice és a Google Talk. Ha mindezt jól (még jobban) integrálják a Gizmoba, árban versenyképessé vállnak a Skype-pal, akkor nehéz lesz megakadályozni a hatalomátvételt.

Már ma is a Google-lel azonosítanak számos tevékenységet: keresés, email, térkép/útvonaltervezés, ha ez sikerül, akkor majd a telefonálást is.

Mi a véleményed? Te milyen VOIP alkalmazást használsz?

1 Comment

Comments are closed.