Átverő levél – minden spam amit Te nem kérsz

Spamet kaptam nem céges emailcímre. Ez ugye nem újdonság. Az ujdonság az, hogy a szemfüles küldője, ismervén jogait, a levél aljára az alábbi tételt biggyesztette:

A tájékoztatáshoz [vagy egyéb anyagokhoz, hírlevelekhez] – a vonatkozó törvények értelmében – a hozzájárulását kell kérjük. Email címe nyilvános internetes oldalakról, illetve email-cím adatbázisokból került hozzánk. Ez a levél nem spam, hanem a 2001. évi CVIII. törvény 14. § (1) pontjában elõírt hozzájárulás kérõ levél.

A spam küldője techát jogilag korrektnek állítja be a levelét, ámde korántsem van ez így.

A törvény ugyanis a következőképpen szól:

14. § (1) E törvény alkalmazásában elektronikus hirdetés bármely információs társadalommal összefüggő szolgáltatás vagy – a beszédcélú telefonhívás kivételével -elektronikus hírközlés útján közölt:

a) a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Grt.) 3. §-ának d) pontja szerinti reklám, vagy

b) társadalmi cél megvalósításához kapcsolódó, reklámnak nem minősülő tájékoztatás.

(2) Elektronikus hirdetésnek minősül az olyan közlés is, amelynek célja kizárólag a Grt. 6. §-ának (1) bekezdésben előírt hozzájárulás kérése.

Forrás: Jogtár

A másik pont, amiben jogosnak állítják be a levelüket, hogy az emailcímemet nyilvános oldalról / adatbázisból gyűjtötték be. Elöször is, nem mindegy, hogy honnan van. Ha adatbázisból, akkor meg kell tudniuk mondani, hogy honnan (mert pl. az adott emailcímmel tuti nem járultam hozzá, hogy harmadik félnek bárki is (el)(oda)adja az emailcímem).

Akár így, akár úgy tettek szert a címemre, a személyes adatok védelméről szóló 1992. évi LXIII. törvény kifejezetten a tulajdonosok előzetes engedélyéhez kötik az egyedi azonosításra alkalmas személyes adatok gyűjtését és tárolását. Az emailcímek pedig az adatvédelmi biztos véleménye szerint alkalmasak egyedi azonosításra. Emailcímek gyűjtése nélkül nincs reklámlevél, márpedig a hozzájárulás kérése is reklámlevél, azaz a fenti levelet küldő ingatlaniroda csunyán megsértette a törvényt.

Természetesen nem fogom annyiban hagyni. Elöször is, ezeket az információkat megírom nekik is. Másodszor bejelentem a domainüket, mint spam küldő szolgáltatást. Harmadszor a Nemzeti Hirközlési Hivatal is kap egy szép levelet. Negyedszer: ezt már megtették mások is, de én is be fogom őket jelenteni.

Kapcsolódó írások: