Anyám, a hacker

Büszke tulajdonosa vagyok egy IBM Netfinity servernek. A legtöbben egy PC-be pakolják a szervernek látszó tárgyat – én is így kezdtem, de egy barátom nagyon jó ötletét követve haldokló PC-met lecseréltem egy két processzoros, két tápegységes, 3 UW-SCSI vinyóval rendelkező lábtartóra.  A 3 vinyó persze RAID-ben van, azaz a hasznos tárterületem 9G, viszont biztonságosan tárolhatok  mindent.

Pont elég arra, hogy a legféltettebb dolgaimat itt tároljam. Van még egy 500G-s külső vinyó is rajta, azon vannak az “egyebek”.

Mindenesetre tegnap áramszünet volt – persze a szünetmentest két év alatt nem sikerült rákötnöm, a gép kikapcs, aztán bekapcs, RAID eldob, bootolásba beleáll. Nem szép dolog, már analizáljuk, hogy mi is történt. Mivel én Németországban vagyok, a Voyager pedig Budapesten, ezért nem egyszerű feladat Voyagert rávenni arra, hogy mégis bootoljon be.

Kaptam egy gyönyörű step-by-step instrukciót a grub on-the-fly átállításához (nem, linux guru nem vagyok, de imádom használni), ezt szépen sorrol sorra egyeztetve megcsináltattam anyámmal, aki számítástechnikai antitálentum. És láss csodát, Voyager bebootolt.

Comments are closed.