Nyitott WIFI-vel az internetes megfigyelés ellen

Az OpenWireless.org szerint lehetetlenné tenné az internetes megfigyelést, ha mindenki kódolatlan wifi kapcsolatot állítana be a routerjén.

Nem ismerem az angol szabályozást, de Németországban és Magyarországon a törvények szerint felelős vagy a betörésért, ha azt Te magad teszed lehetővé. Értsd ezt úgy: ha nyitott ablakon mászik be a betörő és úgy pakolja ki a lakást, akkor azért Te (is) felelős vagy. Ugyanez igaz az internetre is: ha a wifiden keresztül torrentezik egy random ember filmeket, akkor azért Neked kell fizetned.

Hogy a módszer Amerikában sem teljesen biztonságos, arra legyen példa annak a buffalo-i (New York) férfi esete, akire pedofíliával és pornográfiával vádolva egy komplett SWAT team tört rá, miközben a szomszédja használta a setup közben nyitott wifi kapcsolatát.

Ráadásul a wifi-t nem is elsősorban azért titkosítjuk, mert a szomszéd illegálisan tartalmat fogyaszt majd rajta keresztül, hanem mert a közös hálóra (belső hálóra) kapcsolt gépek, eszközök, egymás iránt sokkal nagyobb bizalommal viseltetnek (default tűzfal beállítások és a józan ész szerint). Na most akkor képzeljük el, ahogy hackerünk bejelentkezik a nyitott wifinkre, és feltöri a gépünket, megszerzi a rajta tárolt jelszavainkat stb.

Tényleg kell ez nekünk?

Ugyanakkor kifejezetten kedvelem a FON megoldást, ahol ugyan szintén megosztod a netedet, de egy olyan módszerrel, amivel a hátsó feledet meg tudod védeni. (A FON wifik két hálózatot működtetnek egyszerre, és nem hagyja, hogy az ingyenes kapcsolaton keresztül bejelentkező hozzáférjen a belső háló adataihoz. Ugyanakkor AFAIK, a FON a saját szerverén rögzíti a nyitott hálón keresztül lebonyolított netes forgalmat.)

Ti megosztanátok ismeretlenekkel, ellenőrzés nélkül az internet hozzáféréseteket?

via.