DIY Steampunk USB Stick – első próbálkozás

A Steampunk képi világa, és a sárgaréz kütyük folyamatosan jelen vannak a geek kultúrában, és most nem csak Nemo kapitány Nautilusára gondolok, de a közelmúlt olyan sikeres sorozataira is, mint a Sanctuary vagy a Warehouse 13.

 

Engem elsősorban azok a kütyük érdekelnek, amiket a mindennapi életben normálisan használhatóak, mint például az USB Stick, tablet-telefon-notebook modding és társai.

A legegyszerűbb dolog, ami minden különösebb felhajtás nélkül elkészíthető, az szerintem az USB stick. Persze egyszerű lesz mint a faék, és elképzelhető, hogy nem lesz olyan szép, mint amiket az ember a neten fellel.

Hozzávalók

  • 0.3mm vastag sárgaréz lemez (25x40xm) (Conrad)
  • 2.5×0.45 sárgaréz cső (Conrad)
  • fogaskerekek és csavarok bolhapiacról beszerzett felhúzós órából
  • ón, ónkrém (?)
  • forrasztó páka, fogók (satu), Dremel
  • USB Stick

A terv szerint az USB stick kap egy extra házat (ennek betolható csatlakozója van, ezt pillanatragasztóval megszüntetem) a sárgaréz lemezből. Ahol a forrasztás van, oda a csőből hajtogatok díszítést, hogy egy kicsit el tudjam titkolni a kezdeti bénázásmat.

Az anyagot szemmértékre vágtam, és egy hangyányit alul is méreteztem – eredetileg úgy gondoltam, hogy egymásra hajtom majd a lemezt – ebből viszont nem lett semmi. Szintén hajtogatni akartam az alját és a tetejét is, de ezt majd a második iterációban próbálom meg, amikor nem csak egy laposfogóm van, hanem kalapáccsal rendes éleket is tudok csinálni.

A legnehezebb a cső hajtogatása volt, semmilyen korrigálási lehetőség nincs, és minden nagyvonalúságot azonnal megbosszul, azaz törik.

Az ónkrém (Németországban Lötfett a neve) remek dolog, nagyon jól eldolgozza a forrasztáshoz használt ónt. Egy 450W-ra beállított forrasztó pákát használtam, de van gázzal működő forrasztó pákám is, remélem az egyenetlenségeket azzal el tudom dolgozni.

Egy Dremelre, vagy hasonló, modellezésnél használt multifunkciós gépre mindenképp szükség van, ha nem akarunk órákat tölteni a reszelő mellett, illetve a fogaskerekek rögzítéseinek megszüntetésében is hathatós segítség.

Az első eredménnyel nem vagyok elégedett, azon kívül hogy cirka 2-3 órát szöszmötöltem vele, de azért legalább egy ígéretes kezdetnek nevezhető.

Hosszú távon két dolgot kell gyakorolnom: egyrészt keresek pár youtube videót a rézforrasztás témában, másrészt ki akarom próbálni a gázzal működő forrasztót, hátha azzal szebb forrasztást lehet elkövetni.