Az Avast! a Firefox és 2.5G RAM

Amióta SessionManager-em van, azóta egy kicsit nyugisabban nézek a nagyvilágba. Ma azonban belegondoltam, hogy mennyire függök tőle.

Történt az, hogy felraktam egy Avast Antivirust. Elvileg van valami a gépemen, de olyan ritkán látom működését, hogy kételkedem a létezésében. Mindenesetre amikor _original írt a meglepetés faktorról, akkor meg akartam én is a saját szememmel nézni. Másnap éreztem, hogy a gépem érezhetően lassúbb lett, de ez nem csoda, mazsolázik a vírusírtó minden proginál. Igen ám, de a 300+ megát zabáló Eclipse-nél már elkezdődtek a gondok: annyira lassan töltötte be, hogy azt hittem nem is indítottam el. Ugyanez volt tegnap este, ott volt a 350Megás videófile, akarom nyitni: sehol semmi. A vinyó kerreg, de ezt megszoktam, amióta csapágyas a hűtőventi, itt mindig minden kerreg.

A bajok akkor kezdődtek, amikor ma reggel újra akartam indítani a Firefoxot. Nem indult. Elötte persze sikeresen updateelte pont a SessionManagert és a Flashblockert. Kiírt valami izéscriptben hiba történt szöveget, amit nem lehetett eltüntetni. Gondolkodtam a problémák forrásán és arra jutottam, hogy az Avast óta nem indítottam újra a Firefoxot, lehet nem szereti, hogy ennyire lassan indul, kiakad, valami. Avast uninst, és ha már ott vagyok 2 másik, soha nem használt program. Gép restart (Windows XP, itt ugye mindig mindent restartolni kell), Firefox indít, hiba nem jön, ellenben meglepve tapasztalom, hogy a 2G fizikai RAMból 2.5G fogyott.

Akkor a hiba az update-ben van. Na jó, adatok lement, Firefox-ot átmazsolázom, mit kell kitörölni, hogy jó legyen. Megtaláltam a SessionManager utolsó 25 mentését (szumma 145Megányi session információ), abból meghagytam az utolsót, két kicsi kezem összeraktam, és láss csodát, a Firefox elindult.

Ezúton is megkövetem az Avast, amikor rákentem a dolgokat (ettől függetlenül nem rakom vissza, bízom a józan eszemben és abban, hogy a cég – az előírások szerint – mégis rakott fel vírusírtót), megkövetem a pluginjeimet.

Tanulság: néha a gépen is kell takarítani.