A baráti ügyfél

Mit meg nem teszel a barátodért?

Én például weblap készítésbe fogtam. Megcsináltam a webdesign-t, beleraktam a Lorem Ipsumokat és megmutattam neki. A design tetszett, a Lorem Ipsum nem.

Csinálj tartalmat. Csináltam a design-ból wordpress témát. Konfiguráltam wordpress-t, elküldtem neki a hozzáférést. Nem tudott vele mihez kezdeni.

Csinálj tartalmat. Néhány alapvető szöveget megfogalmaztam. Ki ő, mi az ötlete. Megmutattam neki, kevés volt. Miért nincs kész tegnapra?

Neki fontos volt, hogy mihamarabb meglegyen, én egy haldokló szerveren dolgoztam. Ez utóbbit nem tudtam akkor, csak amikor eldobta a raidet. Aztán meghalt az USB vinyó, amin a weboldala volt. Arról még volt mentésem. Voltak nehézségek. Nekem is.

Három hónap telt el. Voltak nehéz napok. Neki is. Nekem is.

Nem állítom, hogy én mindent jól tettem. Megvannak a magam hibái.

Egy baráti alapon indult webfejlesztés üzleti alapon végződött: kösz találtunk mást, ő majd “pikk-pakk” meglesz vele.

Mi lett volna más, ha ő ügyfél lett volna a kezdetektől? Pontosan megfogalmazzuk a feladatok listáját.  Ha valami nem megy tegnapra, akkor nem próbáljuk meg csak azért mert “haver”. Ha nem lehet meggyőzni észérvekkel, akkor nem hadakozok, hanem átmegyek “előírás szerint”-i módozatba. Amit a kedves felhasználó akar, megkapja. Akkor is, ha ágyúval akar verébre lőni. Ha van ágyúm kap egyet. Amint kész van a feladat lista, review. Nincs tovább “csak ezt rakd még be, csak azt rakd még be”. Persze ehhez le kell ülni beszélgetni és komolyan felmérni, hogy mik az igényei.

Ha az ügyféltől adatok kellenek, pl. szöveg, kép, akkor arra is határidőt kell szabni, mivel ezen információk hiányában nem lehet dolgozni.

Egyszerű nem? Akkor a barátoknál miért nincs így? Mert “csak” összedobunk egy webdesignt. Az én webdesignomból egy webshop lett.

Persze legközelebb is fogok baráti szívességeket vállalni. Ügyfél alapon.

5 Comments

  1. Azt hittem így folytatódik a cím:
    Nem készítek neki weblapot.
    Csak azért, hogy megóvjam a barátságunk, az idegeim. Én próbáltam ügyfélként is kezelni – megsértődött. Igen a tartalmon bukik el az ilyen munka sokszor – de nem csak a barátnál.

  2. Ismerős a téma, nagyon is! Épp a napokban volt nekem is vitám – nekem közeli rokon, családtaggal -, hogy miért nem csinálok valamit. Nem vagyok hajlandó úgymond segíteni… Ekkor kénytelen voltam közölni, hogy mi most nem rokoni viszonyban vagyunk, hanem ő pénzért dolgozik, amiért én megfizetem, és azt a feladatot önállóan kell ellátnia (nélkülem – mert hogy pont azért fizetem, ugye…).

    Nagy tanulságai voltak eddigi életemnek, amikor a kereteket nem szabályoztuk pontosan.

    Az egyik barátnőmmel úgy tudtuk a barátságunkat megmenteni, hogy minden beszélgetésünk során, volt hogy többször is, tisztáztuk, hogy most melyik szereppől beszélünk egymáshoz.

    – ja, most a barátnődnek mondod… igen
    – a barátnőmnek mondom <- vagy ezzel kezdtük

    – most mint projektvezető mondom neked a helyi szervezőnek

    – most mint trénerek beszélgetünk egymással a szakmai tapasztalatainkról

    – most mint a civil szervezetünk elnöke mondom neked mint elnökségi tagnak

    Nagyon örültem, máig, hogy ezt ki tudtuk alakítani, hogy erre rájöttünk – csak azt éreztem, hogy a kommunikációban zavar van, és amikor rájöttem az okára, és megbeszéltük, akkor már minden rendben volt. Ehhez mindkettőnk részéről – hogy fényezzem magunkat 😉 – erős önreflexió és tudatosság is kellett.

    Én keretek nélkül kizárólag csak a lányommal tudok dolgozni (egy geek-lány amúgy ő is), de a kettőnk kapcsolata egy külön(leges) történet. Nagyon hosszú 😉 előzménye lehet.

    Köszönöm a postot 🙂

    ida **

  3. Családdal már dolgoztam együtt, érdekes módon ott működött. Talán mert ők tudták, hogy pontosan mit is akarnak a weblaptól (pl. nem “mindent”).

  4. Webet készíteni mindenki tud, nekem ezt egy ingatlanos elmagyarázta… Amúgy igyekszem nem hazahozni munkát és ha lehet nem is vállalok; ha közvetlenül kell ügyféllel dolgozni, abba beleőrülök, ha van egy profi pm/csapat, akkor meg úgyis már csak a sz*rt kell visszalapátolni a lóba (kármentés), akkor inkább szívok munkahelyen napi nyolc órában, ott legalább nincs alkudozás.

  5. Geeklány,
    szerintem családdal azért könnyebb dolgozni, mert ott fél szavakból is értjük egymást. A lányommal legalább is így van – több évtizedes kapcsolatot semmi nem tud überelni. 🙂
    Hát persze, ha alapból jól működik. 😉

    ida***

Comments are closed.