Youtube és a podcatcher

A lényeg a a nyílnál van, ott az mp4 file.

Összedobtam egy kis szösszenetet arra, hogy Youtube User RSS-ből legyen egy olyan feed-em, ami engedi letölteni is a videokat, ha podcatcher-t használsz. Ha érdekel téged is, keress meg kommentben.

A lényeg a a nyílnál van, ott az mp4 file.
A lényeg a a nyílnál van, ott az mp4 file.

Video podcasteket, vblogokat pár éve kezdtem el többé kevésbé rendszeresen nézni. Akkor még desktopon Miro-val szedtem le a filmecskéket és néztem meg, és hamarosan igényem lett arra, hogy mobilisabb formában is nézhessem őket. Először jött az iTunes és az iPod, de mert állandóan konvertálgatni kellett volna, inkább lemondtam az egészről. Ráadásul az iTunes nem enged Youtube-ra feliratkozni, mégpedig a vblogok egy része ott van.

Aztán lett egy Nexusom, és azóta használok Podcast Addict-ot (csak és kizárólag videókra, bár lehetne vele audiot is hallgatni), és bár bizonyos kompromisszumokra kényszerít, a tapasztalatom szerint ez az egyik legjobb ingyenes app erre a feladatra. (Persze ha tudsz egy jobbat ajánlani, akkor a kommentek között nyugodtan tedd meg.)

Amivel viszont nem tudok megbarátkozni, az az, hogy a Miro letöltötte nekem a Youtube videokat offline nézésre, de sem az iTunes, sem a Podcast Addict, sem más app nem enged ilyen jellegű feliratkozást. Lehet egyesével letölteni filmeket mobilon is, meg gépre is, vannak hack-ek, amik localhostra raknak egy RSS “konvertert” (ami nekem nem működött) és van az RSSHandler.com, ami nekem szép kis python runtime errort dobál és nem rss feedet.

Szerencsére találtam egy kedves kis perl scriptet (Youtube downloader Perl Script), ami ugyan egyesével tölti le a videókat, de teljesen olvasható módon benne van, hogy hogyan teszi mindezt. Innentől egy kis okoskodással megvolt az a 200 sornál is kevesebb PHP kód, ami beolvassa az RSS feedet, megszerzi az mp4 URL-jét és cserébe gyárt nekem egy új RSS feedet. Mindehhez jön még egy kis crontab, egy index file, hogy mégis milyen feedjeim vannak, és alig négy óra elteltével ismét boldog és elégedett ember vált belőlem. Még egy kicsit fapados, de 1-2 munkaórát még beleölök.

Neked is kellene?

[appbox googleplay com.bambuna.podcastaddict]

2 Comments

  1. Ugyan nem ismerem a Podcast addictot, így nem tudom, hogy jobb-e, de én a BeyondPod-ot használom audio és video podcastekhez. Le is tudja tölteni a videókat (YouTube passz én pont streamelni szeretem ezeket 🙂

  2. @Zila: mi a BeyondPod-dal nem lettünk jóban, pedig néztem, de ez azért ízlés dolga 🙂 A normál videókat minden podcatcher le tudta tölteni, csak a Youtube-ot nem szereti ilyen formán egyik sem 🙁 Én olyankor szeretem nézni őket, amikor amúgy mást nem csinálnék, és ilyenkor jellemzően offline vagyok, vagy roppant gyenge nettel rendelkezem.

Comments are closed.