Tasker [Android]

Az automatikus feladatok a legjobb dolgok, amiket számítógépre kitaláltak, hát miért lenne másképp ez okostelefonok esetében?

Tasker

Androidra eddig kipróbáltam az IFTTT app-ját, amiben nincs túl sok csatorna és ami van, az sem működik rendesen. Pl. ha lelépsz otthonról, akkor emlékeztet arra, hogy kapcsold le a wifit, de nem kapcsolja le.

Nagyjából itt hasalt el nálam a lokális IFTTT, s bár még fenn van a mobilon, valamiért folyamatosan fagyogat…

Cserábe megtaláltam a Tasker-t, amivel egy csomó dolgot automatizálni tudsz, de akár taszkokat egymásba pakolva app-et is létrehozhatsz vele. A Tasker-nek ugyan van egy ingyenes, 14 napig kipróbálható verziója, én fejest ugrottam a mélyvízbe, és megvettem 3€-t.

A pro oldalon ugyanis rengeteg dolgot tudsz vele birizgálni anélkül, hogy rootolni kellene a készüléket. A kontra oldalon viszont a “hiányos” dokumentáció van, illetve az, hogy ezt kockák írhatták saját maguknak. Utóbbi momentumot én annyira nem sajnálok, mert bár végletesen szögletes a képernyőtervezés, és talán a task-profile részt (főleg a GUI designt) jobban is meg lehetett volna oldani, alapvetően pont emiatt lehet 100% testre szabni.

Dokumentációk:

A hiányos dokumentációt néhány nagyszerű példa és egy youtube playlist tesz teljessé, ezen kívül meg olyan ez, mint bármely programnyelv: ha már ismered az alapokat, akkor csak játszani kell vele, amíg nem úgy működik, ahogy te akarod.

Az első “feladat”, amit megoldottam vele, a GPS “high accuracy”-ra állítása volt. Az LG L40 ugyanis mindig eldobta ezt a beállítást, ha kikapcsoltam a wifit. Több forrást is találtam a GPS birizgálására, végül a Lifehacker megoldását alkalmaztam kis módosítással. Bár a teszteléssel töltött idő nem tekinthető szignifikánsnak, érezhető volt a javulás a Simple Foursquare hely felismerési idejében.

Előttem van még egy kívánságlista, amit ki kell próbálnom:

  • Ha X óra után min. Y időre kikapcsolom a képernyőt, akkor a) menjen repülő üzemmódba (tablet), b) kapcsoljon ki minden fölös áramfogyasztó dologt (mobil adat, wifi, GPS, kékfog…)
  • App létrehozása, ami elindítja az mxplayert, fél óráig fut, utána “kikapcsol”. (failsafe a gyerek este nézhető mesefilmjeihez…)
  • Wifi ki-be kapcsolása GPS koordináták alapján
  • Ha nem akarom épp felvenni a telefonhívást, akkor a telefont lefelé fordítva mute-olja… (igen, mert annyira macera nyomkodni a gombokat)
  • … és ha nagyon unatozom, akkor egy virtuális “lakáj”

Mint minden – szerintem – jó rendszer, a Tasker is pluginezhető (figyelem, attól, hogy Tasker van egy app nevében, nem mindegyik plugin a Taskerhez :)). Mivel még a lelkesedés és a problémamegoldás elején vagyok (mi több, egy csomó dologról nem is tudtam eddig, hogy probléma lenne ;)), ezért ezeket nem néztem végig részletesen.

A Lifehacker egy másik cikkében egyébként számos további Tasker felhasználási ötletet megosztottak az olvasók, egyesek kifejezetten inspiráltak, szerintem hamarosan lesznek itt letölthető Tasker scriptek 🙂

Ti használjátok a Taskert? Ha igen, mire?

[appbox googleplay net.dinglisch.android.taskerm]

3 Comments

  1. Én ajánlom hozzá a Secure Settings plugint. Sok hasznos dolgot ad hozzá az actionok-höz és eventek-hez is. Ja meg ott van a Joaoapps összes tasker pluginja is: http://joaoapps.com/

    Én már nagyon sokat kísérleteztem vele. Leírok ide pár dolgot amit jelenleg is használok.

    -A kimenő és bejövő hívásokat felveszem egy mp4 fájlba.

    -A képernyő bekapcsolásakor felbukkanó információs doboz idővel, dátummal, időjárással (ezt az openweathermap.org-ról szedem), és az aksi töltöttséggel.
    videó: http://youtu.be/AMjcQawTi_Q

    -Ha bedugom a töltőt akkor 4 lehetőség közül választhatok egy felugró menüből:
    Net kikapcsolása
    CPU sebesség korlátozása és net kikapcsolása
    csak a CPU sebesség korlátozása
    Ne csináljon semmit.

    -Csináltam még egy kis választó menüt is ami úgy jön elő hogy a sarokban lévő kis gömbre tappintok. Van benne pár általam összerakott kis app (ezek akkor jók ha egy appon belül kell valami alap funkció és nem akarok ez miatt kilépni egy appból. Pl játék közben.)

    Egy full egyszerű böngésző,
    egy vágólap amibe írhatok és elmenti a legutoljára beírt szöveget és azt később vissza is lehet tölteni,
    egy szintén full egyszerű számológép meg a következő kis programok amiket taskerrel hoztam össze:

    SoundBoard
    Egy gombsor 3×3-as elre3ndezésben. A gombokhoz hangeffekteket (vagy gyakorlatilag bármilyen audio fájlt) rendelhet az ember vagy akár helyben fel is veheti a mikrofonnal. Persze kattintásra lejátszódik és akarok még a gombok sarkába egy jelölő négyzetet a repeat funkcióhoz.

    Timer
    Egy nagyon egyszerű időzítő. Órát és percet lehet megadni és kiválasztani hogy ha lejárt az idő akkor csak rezegjen a telefon vagy adjon ki egy diszkrét de azért hallható sípolást.

    FlashLight
    Csak a vakut kapcsolja be illetve ki. Ezzel viszont sokat szenvedtem mire sikerült megoldanom. A neten találtam meg hogy egy egy paranccsal egy fájlt kell átírni (vagy értéket adni neki?) attól függően hogy ki vagy be akarom kapcsolni a vakut. Új nekem hogy a hardvereket az android valahogy fájl szinten buzerálja.

    Csináltam még egy time lapse appot is ami nálam működik de appként már nem állja meg a helyét mert minden telefon más felbontásokkal fotóz és ezt sehogy sem tudom ellenőriztetni. Nincs rá funkció a taskerben. Screen DPI-t bezzeg lehet.

    Ja és az egyszerűbb profilok:
    -Ha beérek a suliba (időhöz és dátumhoz kötött) akkor némítsa a telefont ha kijövök (szintén időhöz kötött) akkor állítsa vissza.

Comments are closed.