Veszélyes netbook

Tegnap a villamoson utazva arra lettem figyelmes, hogy “alattam” (én álltam, ő meg ült) egy férfi Excel táblázatot szerkeszt. Szerintem email címek voltak benne, mert később a kimásolt mezőket az Outlook BCC mezőjébe illesztette bele – gondolom körlevelet küldött.

Sajnos a mobilom épp lemerült, nem tudtam fényképet csinálni.

Nem csak a netbookoknál, de az új, fényes képernyős “rendes” notebookoknál is komoly gond, hogy bárki láthatja a hátunk mögül, hogy mit csinálunk. Persze az ember legtöbb esetben akár legyinthetne is, “legalább ő is élvezi a Batmant, amit épp nézek”. Amikor munkára, levelezésre, chatelesré is használjuk a gépet, akkor bizony mégis jobban esik, ha csak az olvassa a szavaimat, akinek szánom.

Épp ezért lehet kapni a 3M-től a Privacy Filter-t. Kis fülecskékkel a képernyőhöz rögzíthető, előnye, hogy nagyobb távolságból, vagy a képernyőt nem szemből nézve már nem látszik semmi.

Én többször jártam úgy a repülőn, hogy nagyban írtam a blogot, a mellettem ülő meg csodálkozva nézegetett hol engem, hol a notebookomat, mert szerinte a gép kikapcsolt állapotban volt. Aztán persze felzúgott a ventillátor, ami hangosabb a régi Fujitsu-mon, mint a turbina és a kedves utastárs rájött, hogy valami turpisság van.

Anélkül, hogy a 3M fizetne érte (felkérés táncra), sok szeretettel ajánlom a fényes képernyővel rendelkezők figyelmébe ezt a filtert. Persze mindenki más is használhatja, aki nem akarja, hogy a háta mögül kifigyeljék netezési szokásait.