Képméretezés gyorsan és egyszerűen [Windows]

Sajnálatos módon nem létezik olyan feature a kamerákban, hogy ha elforgattam a kamerát, akkor ennek megfelelően kerüljön rögzítésre a kép. Persze érdekes is lenne, hiszen nem csak portrait és landscape módon lehet gondolkodni …

Viszont ha a digitális emlékeinket már válogatás közben forgatjuk, akkor az átméretezéssel lesznek gondjaink. Átméretezésre szükség van, hiszen a  flickr, facebook, twitpic, picasa stb. oldalakra (hacsak nem oda akarjuk archiválni a fotóinkat, amire semmilyen jó okot nem látok) abszolút nem szükséges a legjobb felbontásban feltolni a file-okat. Nem csak azzal van a baj, hogy a barátaink úgyis csak képernyői méretre kicsinyítve nézik a fotókat (azaz fölöslegesen töltik le szuper minőségben), hanem azzal is, hogy ezt nekünk fel kell tölteni. Példának okáért 7 darab kép, amit a Canonnal lőttem cirka 14-21 megabyte amibe a hotel internet szolgáltatása nemes egyszerűséggel belehalt.

Mivel a képeket már forgattam, ezért egy olyan programot kerestem, aminél csak az egyik oldal adatait kell megadnom, s ennek függvényében automatikusan méretezi át a képeket attól függetlenül, hogy álló vagy fekvő helyzetben vannak.  Ezen kívül fontos volt, hogy ne a Gimp-et töltsem be, amit szeretek, hanem batch módon sok képet egy gyorsan módosíthassak, csupán a kép méretén változtatva.

Erre eddig a legjobb program a Batch Picture Resizer, aminek a beállításain paraméterekkel vagy a programfile átnevezésével módosíthatunk.  Így lett nekem az eredeti programból PhotoResize800q82.exe, ami a hosszabbik oldalt 800 pixelre kicsinyíti (vagy nagyítja), 82-es JPEG minőségben. Ezt a beállítást a program indításával hozzá adhatjuk a Windows Explorer kontext menüjéhez (jobbgomb) és a program máris használható.  Működése során semmi mást nem kell már csinálnunk, mint megnézni az eredményt.

6 Comments

  1. Az Office Picture Manager a Microsoft Office része, ami se nem kicsi, se nem gyors és abszolút nem ingyenes. Ezen kívül még editor is, arra meg írtam, hogy Gimp-et betölteni nem akarok, mert minek (a Gimp viszont abszolút ingyenes).
    A PixlrEditor webes, tehát szinte ugyanott vagyok, ahol a part szakad, tölthetem fel a szar hoteles hálóról a 21 megányi képet (meg amennyivel többet az elmúlt napokban facebookképessé tettem).
    Az iPhotot Mac hiányában nem ismerem, de az Apple leírása alapján ez is ágyúval verébre, amikor ez a kis csúzli is elég.

  2. Jogos a felvetésed, egyébként Office Picture Managert (bár ez igaz az iPhoto-ra is) még olyan gépen se használtam soha, amin volt. Szakmai ártalom, hogy vagy PhotoShop vagy LightRoom szerkeszti a képeimet.
    A csúzli megközeltésed viszont osztom, úgyhogy bocs az okoskodásért…
    ,-)))

  3. Helló,

    Bocs, kicsit későn szólok hozzá, de csak most találtam ide. Irfanview. B, mint Batch, és rengeteg dolgot művelhetsz.
    Vagy Converseen, Linux alatt a szívem csücske, de talán van wines változat is. (Másfelől, az Irfanview megy Wine alatt, valamikor a telepítés nem volt feltétlen egyszerű)
    Persze, ha még aktuális a kérdés.

  4. Mind az InfraView, mind a Converseen a maguk nemében nagyon klassz progik, de a fenti feladatra nekem túl nagy tudásúak. Az általam (ott és akkor) választott megoldást még mindig a legkisebb, telepítést sem igénylő módszernek tartom. Igaz, nem is tud semmi mást csinálni.

Comments are closed.