Fikcióból valóság

Urbee

UrbeeA kockulás legszentebb pillanata az, amikor valamilyen rég áhított kitalált tárgyból valóság lesz. Ilyen például a lézerkard. Hány kölyök rohangál a világban olcsó műanyagból LED lámpával világító lézerkarddal? Ráadásként a “lézerkard” nem is valóságos, csak a fikció gyenge másolata.

Vannak viszont valóvá vált dolgok, kezdetnek ott van a mobiltelefon. Ugye mindenki ismeri a sztorit, ahogy a norvég trekker mérnök elgondolkozott azon a kérdésen, hogy ha van rádióhullámunk, akkor miért nincs kommunikátorunk?

Épp a Bones (Dr. Csont) sorozatot néztem, ahol 3D printerrel nyomtattak ki egy komplett csontvázat (gumiszerű műanyag lett az eredménye), akkor az ugrott be, hogy itt szinte keverik az Ötödik elem élesztőjét a már létező, műanyagból tárgyat gyártó 3D-s nyomtatókkal.

Erre most olvasom, hogy a HP nyomtatójával nem csontvázat és nem is apró és izgalmas műanyag kütyüket, de egy komplett autót nyomtattak. Na ilyen az, amikor a fikcióból valóság lesz. A végén lehet, hogy lesz replikátorunk (lehetőleg a Star Trek féle és nem a Stargate-ből ismert).

Ps: és milyen öröm hallani a transzporterről, a Star Wars féle hologram üzenetekről és a Vissza a jövőbe Nike cipőjéről szóló híreket is.

via Engadget

3 Comments

  1. Hali!
    Ezt naponta lenyomták Discavery csatornáz is. Több évvel ezelőtt találták ki. Ez, amit bemutatnak egy kezdetleges formája a dolgoknak. Rapid Prototyping- nak hívják. Ez a megfelelője a 9 tűs mátrixnak 3D- ben.

  2. Örülök, hogy tetszik a blog 🙂
    A 3D nyomtatás már valóban régebbi dolog, úgy 2-3 éve lehetett kisebb műanyag tárgyakat megfizethető módon is gyártatni, ahogy azt fent írom is. A HP azért érdekes, mert velük a mainstreambe kerülhet ez a fajta gyártási mód és elérhető lesz majd mindenkinek, aki apró kütyüket, ékszereket stb. akar készíteni.

    Ha a klasszikus mátrix nyomtatáshoz akarnám hasonlítani, akkor ez az a lépcsőfok lehet, ahol a mátrix nyomtató már nem csak intézmények játékszere, de elérhetővé válik a nagyvállalatok részére is, hogy a mindennapi munka része legyen. Pár év és a kisvállalat is meg tudja fizetni, a fejlődésből pedig kialakul az SOHO-ba is megvehető tintasugaras nyomtató (arról nem is beszélve, hogy ma már szinte fillérekért kapsz lézer nyomtatót, amit én 20 éve még áhítattal teli borzongással néztem az IFABO kiállításon).

Comments are closed.