Mennyi idő alatt van (újra) működőképes géped?

Játszunk!

Képzeld el azt, hogy informatikus vagy egy vállalatnál, van egy Win XP-vel ellátott notebookod, amit Te adminolsz.  Képzeld el, hogy csak egy adott vírusírtót használhatsz (mert a cég megvette), és persze vírusos lesz a géped. A vírustól aztán nem tudsz belépni a gépedre.

Mennyi idő alatt van újra működőképes géped?

Vírust írtani csak tiszta környezetből lehet, ezt már akkor tudtam, amikor még a win.exe-t nem is ismeretem. Boot floppy, akarom mondani cd, de legalábbis is usb stick.

Bebootolsz, vírust írtasz, ha nem sikerül, akkor adatot mentesz, újrahúzod a Win XP-t. Testvérek között legyen egy munkanap. Ha szar a neted és lassan jön az Ultimate Boot CD for Windows, akkor legyen két munkanap. Szigorúan 8 órás napokkal számolva, túlóra tilos!

Nehezítésként legyen titkosított vinyód.

A titkosított vinyó szivatás a köbön, mert nem bootolhatsz cd-ről. USB-ről se, sőt floppyról sem. Egyszerűen le van tiltva (mert így biztonságos, és ezzel a miértek kérdését zárjuk is le).

Kikódolod a master kulccsal a titkosított vinyót – 1 munkanap.

Vírust keresel, írtasz, Windowst telepítesz – 2 munkanap.

Bekódolod a vinyót – 1 munkanap. A vinyót nem muszáj nappal kódoltatni, meg on-the-fly kódol (leveheted a prioritását, lehet mellette dolgozni is).

Akárhogy is nézzük, 3-4 nap alatt készen vagy.

Mi a valóság?

Odaadod rendszergizdának (félreértések elkerülése végett: minden tiszteletem a rendszergazdáké, jópár barátom végzi hozzáértőként eme feladatot) a gépedet. Kikódolja a partíciót: 1 nap. Vírusokat keres: 2 nap. Maradék vírus miatt nem tudja visszakódolni a vinyót: 1 nap. (Kaptam 3 napra gépet, hogy mentsek adatot. ) Windows telepítése imageből és Empirum segítségével: 2 nap (lehalt a telepítő az éjjel(!), ezért nem sikerült befejezni). User regisztrálása, vinyó kódolás elindítása: további 2 óra.

Eredmény

Január 28-án lehalt a gépem. Február 1-én odaadtam rendszergazdának. Átmeneti jelleggel volt egy munkára képtelen, de adatmentésre képes gépem 3 napon át. Február 11-én 13:00-kor elkezdhettem felrakni az Eclipse-et (java fejlesztői környezet). Admin jogom még nincs, mert valamiért az Empirum nem akarja feltelepíteni (illetve már megcsinálta, csak mégse… érted!). Ez azt jelenti, hogy nincs olyan Java verzióm se, amit muszáj használnunk.

Ma február 12. van.

6 Comments

  1. Majdnem ugyanez:

    Felvesznek a céghez. 1 hónap múlva kapod meg a notebookod, mert az IT outsource-olva van és túl sok új dolgozó van és akkorra érkezik. (az IT a világ legnagyobb számítógépgyártó cégének van outsource-olva) 🙂

  2. KGyST: Office cuccok nincsenek linuxra (az openoffice nem 100% kompatibilis), visio, meg ms projects nincs. Meg hat nem nyulhatok hozza.
    De a szivas nem is a Windows, hanem az, hogy ennyit tokolodnek vele, valamint az, hogy elavult virusirtot hasznalnak.

  3. @kazanhaz: Az, hogy még adatmentési lehetőséget se adsz a juzernek, nem igazán juzerfrájndli. Remélem Te sose fogsz hozzád hasonló rendszergazdára szorulni (egy multinál, ahol Te NEM vagy rendszergazda).

1 Trackback / Pingback

  1. Trend Micro OfficeScan és Autorun.inf esete | GeekLány

Comments are closed.