Óriasi Lego minifig csontváz Halloweenre

Még az ősz elején készült ez a VW bogár kabriót formázó virágosláda (a kerekek provizórikusan kerültek felfestésre), úgyhogy amikor egy hete szembejött az óriási Lego csontváz STL-je, tudtam, hogy a kabriónak sofőr kell. Végül utas lett, de csak azért, hogy beleadjon mindent a pózba 😀

Az STL-t a MyMiniFactory-n találtam, 10% infill-el, 0.3-as layer height-tal, 220 fokon nyomtattam a Dremel 3D20-on. Valamivel kevesebb, mint egy kiló 1.75-ös fehér Janbex filamentet használtam el. A legtöbb elemnél csak skirt-öt használtam, de vannak vicces kötések, ahol muszáj support-ot és brim-et használni, mint például a kar egyes elemeinél.

A Janbex beállításokkal nem kísérleteztem, a “default” 220 fok szerintem nem jó neki. Bár összességében elégedett vagyok az eredménnyel, az illesztések egyszerűen tökéletesek lettek, a brim néhol szálakat hagyott a modellen, illetve a supportot nagyon szellősre hagytam (úgy 5mm-es távokat kellett áthidalni). Ez a fajta support más filamentnél nem volt gond, itt viszont a fejnél nagyon csúnya lett az a rész, ami alatt support volt. Ami azért fura, mert ahol támaszték nélkül kellett áthidalni ennél nagyobb távolságot, ott sokkal jobb eredményt értem el.

A modellhez tartozó youtube video pillanatragasztót és M3-as menetesszárat javasol az összeszereléshez. Én forró ragasztót használtam, illetve menetes szár helyett 3mm-es filamentből vágtam le egy darabot, amit galádul egy viharban is használható öngyújtóval lágyítottam meg, hogy formálható és a fehér PLA-hoz “rögzítve” legyen.

Pro tipp: a szettben két fej van, az egyik teljesen üres (head.stl), a másikon pedig egy kis bemélyedés van, hogy az “arcot” ki tudd festeni (Head With Face.stl). Ha a “gyári” arcot akarod festeni, akkor inkább az utóbbit nyomtasd ki. Én az elsőt nyomtattam, és a “maszkot” (Face Stencil.stl  – ezt is elkészítette a srác) nem kinyomtattam, hanem a képernyőről átrajzoltam egy papírra, és úgy festettem fel a fejre. Akrilfestéket használtam alapozó nélkül, és az első éjszaka esős időjárása meg is folyatta – pedig száradás után küldtem kocsikázni.

A fej egyébként felülről lyukas, amit érdemes betömni, mielőtt kirakod a szűrét a ház elé – a nyak passzentos, egy kis esőtől gyorsan “fejnehéz” lesz a fickó. A fejébe egyébként a Tinkercad-en készítettem egy LED + 2032-es elemtartó szettet, ami kis rábeszélés után tökéletesen illeszkedett a nyakra. Az eurós boltban vettem egy színváltó LED-es mécsest (4db-ot adtak 1€-ért, azaz egy darab pont 25 centbe került), azt szétszedtem, és a LED-et meg az elemet a fejébe tettem (már csak ezért is jó, ha vízhatlanná teszed a kobakját).

Giant Lego Skeleton Minifig STL

OK, tudom, bénák a képek, bocsi érte, a Sony telefonomat baleset érte, és amíg nem jön meg a Mate 10 Pro, addig egy Samsung S5 minivel kell átvészelnem az időszakot.