3D nyomtatók halála?

BS: Stick a fork in 3-D printing, it’s done. Or at least everyone is starting to wonder why it is slipping off a ledge.

Azt hiszem mindenki egyetért velem együtt abban, hogy  a 3D nyomtatók lassú és szomorú haláláról szóló cikk nettó hülyeség. Avagy ügyesen kitalált clickbait, amivel cikkeket és vitákat lehet generálni. Felmerült bennem a kérdés, hogy miért irkálnak ilyeneket, és arra jutottam, hogy hasonlóan köze van a 3D nyomtatás Facebook csoportban feltett kérdéshez (úgyis mind a 3D nyomtatót közelről nem látok szerint ez hülyeség, és semmire se lehet használni) valamint a MakingIt Podcast egyik adásában Jimmy DiResta felismeréséhez, miszerint a 3D nyomtató nem a cél, hanem az út.

© 3dnyomtatás blog

Oké, nekem, nekünk 3D printer szerelmeseknek (kockáknak, nördöknek stb) a cél is, mert Yoda vicces, egy Leia hercegnő vagy egy baby Groot meg remekül néz ki kockulásunk oltárán, de alapvetően a legnagyobb haszna ezeknek az eszközöknek nem ez, hanem amikor valami olyan köztes terméket hozol létre, amit más eszközökkel vagy nem tudsz létrehozni, vagy nehezebb, majd ezt tovább használva jutsz el a végső célig. És nem feltétlenül ipari mértékekben gondolkodva.

A másik okot az ilyen cikkek születésében abban látom, hogy az ember elképzeli a Star Trek replikátorok működését (igen, még mindig visszatérő téma nálam :)), és azt várod, hogy az a modell, amit kinyomtatsz, tökéletes lesz.

Hát nem. Persze lehet, hogy nekem tetszik, vagy neked, ahogy tetszik a DeLorean is, ahol nincs festék a karosszérián, de a legtöbb embert zavarják azok a kis recés bigyók, ami a 3D nyomtató (legalábbis az “olcsóbb” és elterjedtebb FDM 3D nyomtató) “végtermékén” látható. Csakhogy ez nem a végtermék. Különféle technikák vannak, amikkel elérheted, hogy sima legyen a felület, alapozod, fested, lakkozod, avagy szilikonos öntőformát készítesz, vagy bármi mást, ami elősegít ahhoz, hogy eljuss a célhoz. Egy olyan célhoz, ami úgy néz ki, mintha pl. fröccsöntött műanyag lenne.

De ha 12 óra nyomtatás után nem így néz ki az, ami kijön a nyomtatóból, akkor máris rávágja valaki, hogy ez szar, ebből sose lesz semmi ésatöbbi.

Pedig csak arról van szó, hogy

a) egy 200€-s nyomtatótól ne várd el azt, amit egy 1.000€-s tud, és pláne ne hasonlítsd össze egy 5.000€ vagy 10.000€ vagy még drágább ipari gép eredményével.
b) ez kérem olyan, mint a programozás, ha nem tudod pontosan, hogy mit csinálsz, akkor olyan is lesz az eredmény.
c) még ha tudod is, hogy mit csinálsz, és van egy jó géped, akkor is függsz valamilyen szinten a külső tényezőktől. Milyen meleg (hideg) van a szobában, páratartalom, milyen minőségű a filament. Idővel első blikkre látni fogod, hogy mi miért történik és azt is tudni fogod, hogy milyen változásokkal tudod leküzdeni ezeket a külső tényezőket.
d) azt hiszed, hogy nincs utómunka, pedig de.

Végül pedig, ne feledd el, hogy ha veszel egy gépet, akkor legyen terved vele. Rengeteg hobbi van, amihez marha drága kütyüket lehet venni. Kitchen Aid-et főzéshez, magas precizitású asztali körfűrész széklábfaragáshoz, több ezer eurós fotómasinák, objektívek, drónok ésatöbbi. De mindet megette a penész, ha nem használod ki. Minek vennél Kitchen Aid-et 100.000 Ft-ért, ha csak a rántottának való tojást vered fel vele? Minek veszel egy precíz körfűrészt, ha két évente egyszer kell csak egy-egy gerenda átvágásához? Minek veszel milliós fotómasinát, ha szinte sose készítesz vele egy fotót se?

Mit akarsz a 3D nyomtatóddal készíteni?


Nem tudtam megállni, hogy ne reflektáljak egyesével a “cikk” egyes pontjaira, mert nehezemre esik szó nélkül hagyni, amikor ennyi hülyeséget terjeszt az ember. Az ember azt hinné, hogy van egy értelmes gondolat a témában, de közben hobbigépeket vizionál ipari felhasználásra, ok-okozati kapcsolatot állít fel egy cég és a komplett iparág között.

1. Próbáld ki saját magad

A 3D nyomtatás  valóban komplex. Attól, hogy veszel egy pl. 800€-s Prusa i3-at, ami alapvetően remekül működik, több hozzáértő is a 2016-os év legjobb masinájának tartja, az, hogy nálad hogyan fog működni, nagyban függ attól, hogy milyen paraméterekkel nyomtatsz. Fejsebesség, anyagsebesség, hőmérséklet, filament fajtája, márkája, ésatöbbi ésatöbbi. NEM egzakt tudomány, ahogy a főzés sem az.  Ha nincs meg a tapasztalatod, ne csodálkozz, ha még a vizet is odaégeted. Átvitt értelemben.

A jó hír az, ahogy mindenki meg tud tanulni rántottát készíteni, úgy a 3D nyomtatást is meg lehet tanulni. Gyakorolni kell, és a gyakorlásra pénzt és időt kell áldozni. Saját tapasztalatom az, hogy ez minden más hobbinál így van.

Ehhez hozzájön az, hogy több olyan oldal van, ahonnan modelleket tudsz letölteni. Ezeknek a modelleknek a minősége nagyon változó. Van ami piciben remek, felnagyítva szörnyű, mindez a 3D modell  elkészítésének módja miatt, van ami low poligon, és csodálkozol, hogy nem valami élethű cucc jön ki a nyomtatóból, és persze elképzelhető, hogy van minden körülmények között tökéletesen nyomtatható modell.

Ja, és ott van még az utómunka.

Persze, próbáld ki, de ha lehet, nézd meg inkább egy olyannál, aki tudja, hogy hogyan működik, próbáld ki az ő gépén, az ő beállításaival, hogy legyen egy alap, amihez hasonlítani tudod a saját próbálkozásaidat.

Ha pedig nem olyan, mint az alapod, akkor kérdezz rá, hogy miért nem. Néhány alapvető beállítás megadásával és a probléma fotójával már rengeteg távorvoslási lehetőség van.

2. Tégy fel (kemény) kérdéseket

Kérdezni jó, teljesen mindegy, milyen témában vagy úton. Ha nem kérdezel, akkor szenvedsz. Igen, megtanulod a saját károdon, de minek, ha más már végigszenvedte az utat?

De a cikkben nem erről van szó. Szerinte minek kérdezni, ha már termék (3D nyomtató) sincs, mert a Makerbot is Kínában gyártat már. Csak elfelejti, hogy a Makerbottal volt egy két botrány, és kivetíti a komplett iparágra. Közben egy “kis” cseh cég, aminek a nyomtatóját ezerféle kicsi olcsó kínai változatban tudod megvenni (Prusa) havi 2.000 darabot küld ki a nagyvilágba, és ők tényleg csak egy a sokból. Nem mondom, hogy lesz évi 2.1 millió termék 2018-ban, mert nincs értelme minden évben új nyomtató venni, de azért ez még nem ok temetni. Vagy de?

3. Beszélj kívülállókkal

Beszélj, de közben ne felejtsd el, hogy az ipari 3D nyomtatás nem arról szól, amit te otthon a szobádban tudsz elérni. Ha megkérdezel valakit a Ford-nál, hogy mi a helyzet a 3D nyomtatókkal, akkor ne várd el, hogy a legújabb S-Max-ba 3D nyomtatóval készült konzolt raknak be. De elképzelhető, hogy valamelyik innováció egyik részénél a proof-of-concent elkészítéséhez használnak egyet. A 3D nyomtatás ritkán cél, többnyire csak út. Persze van, ahol a 3D nyomtatás a cél, példának okáért remek fogpótlásokat lehet készíteni 3D nyomtatóval. Csak ez nem az a gép, amit megveszel otthonra, ahogy nem azzal a filamenttel dolgozol, ami elérhető az Amazonról.

És végül attól még, hogy egy iparágban nem használnak egy terméket, attól még az a termék nem halott, és nem is haldoklik. Vagy mégis?

4. Számolj

Egy csomó esetben szeretjük összehasonlítani a gizikét a gőzekével. Értem én, hogy sokáig az volt a példa, hogy nem kell megvenni a wc ülőkéhez a zsanért, ha eltörött, hanem majd letöltöd és kinyomtatod. Van ebben valami, de ezért nem fogsz egy 800-1.000€-s gépet venni. Ez olyan, mintha csak azért vennél autót, hogy átjárj a szomszédhoz (bár ez Ausztráliában vagy Amerikában már épp elég indok tud lenni :D), majd fröcsögnél, hogy arra a 20 méterre minek 10.000€-t autóra kidobni.

Egy jó 3D nyomtató 800-1.000€-nál kezdődik. Ehhez jönnek járulékos költségek, mint áram, filament (kilónként legalább 30€, de inkább több), karbantartás, és a nyomtatási idő. Ezek a piszkos anyagiak, és ha nem sürgős, akkor teljesen fölösleges a zsanért nyomtatni, sokkal olcsóbb megvenni a fröccsöntöttet a barkácsboltban.

Ugyanakkor ha van egy 3D nyomtatód azért, mert példának okáért rengeteg ötleted van, és prototípust gyártasz vele, és/vagy olyan dolgokat tudsz vele könnyen előállítani, ami más technikával jóval nehezebb lenne, és/vagy csak mert bele vagy szerelmesedve, és volt rá pénzed… akkor miért ne nyomtathatnád ki éjjel a zsanért, ami este eltörött és reggel már fel is szerelheted?

Because you can.