5G-vel 70Gb/sec sebesség a Telekomnál

 

Az éves barcelonai mobil kiállításra készülve a Telekom és a Huawei sikeresen demonstrálta, hogy maximálisan 70Gb/s letöltési sebesség elérésére képesek. Nagy méretű (100GB-os 4K videó) letöltése is 20Gb/sec sebességgel volt lehető!

Feltehetjük a kérdést, hogy erre mi szükség, és a “Because we can” válaszon kívül nincs jó tippem. Jelenleg ugyanis nagyon ritka az 1-2GB adatforgalomnál lényegesen nagyobb csomag, arról nem is beszélve, hogy hány tárhelyszolgáltató tudja ezt a sebességet egyszerre több (ezer, millió – lásd Youtube) embernek is biztosítani. Ugyanakkor lehet azt mondani, hogy míg az egyes ember nem érez jelentős gyorsulást egy-egy letöltésnél, addig ez a sávszélesség a cellában tartózkodó összes embernek konstans min. 4G színvonalú sebességet tud(na) biztosítani.

De mint minden technológiának, úgy ennek is kell (jó) pár év az elterjedéshez, ezért senkit se bíztatok arra, hogy a jövő heti MWC után a boltokban keresgesse a 5G képes telefonokat.

E sorok szerzője az írás ideje alatt a Deutsche Telekom alkalmazásában áll, a poszt megírása a Telekomtól független cselekedet volt.