Teamviewer QS Androidra

Jó pár éve használom a Teamviewert sima PC-n, az egyik legjobb quick and dirty megoldás távoli adminisztrációra, és “most már” Androidon is használható.

Tegyük hozzá, hogy az egész Teamviewer egy biztonsági rémálom, számomra a távoli adminisztráció VPN+VNC kombójával a korrekt, bármilyen “cloud” megoldástól kiráz a hideg. És mégis, anyám notebookján (amíg futott, úgy tűnik egy hónapja végleg feldobta a tappancsát, 12-13 év szorgalmas lét után) a VNC szerver mellett a Teamviewer host futott állandóan. Ez persze csak azért volt lehetséges, mert azon a gépen csak egyetlen egy progi futott, és ha az nem volt használatban, akkor ki volt kapcsolva. Viszont időnként kellett software update-et futtatni, vagy bármi nyűg volt, akkor jó volt ha bárhonnan be tudtam rá jelentkezni. És a VPN-t a cégtől ha akarom se tudom felépíteni (firewall rulz).

Mint már említettem a tavaly vett Sony Z1-em képernyője másodszor is eltört, s bár minden működik rajta, a notification és menü részt nem tudom elérni. Sajnos még mindig vannak olyan programok, amiket vagy nem lehet forgatni minden irányban, vagy szinte kényszeresen azon a területen tartják a menüket, ami nálam “lehalt”.

Ilyenkor jó megoldás, ha bárhogy – akárhogy – meg tudom osztani a képernyőt. És itt jön képbe a Teamviewer QS.

Letöltöd, installod, elindítod és kapsz egy ID-t. Ezt az ID-t kell a céleszközön (pl. egy másik Android gépen) begépelni. Androidra ez a “TeamViewer for Remote Control” app lesz. Amikor megpróbálod a kapcsolatot létrehozni, akkor a supportálandó eszköz feldob egy négy számjegyű PIN-t, amit a supportáló szintén bepötyög a megfelelő mezőbe, és máris előtted van a mobilod vagy tableted felülete. Egyszerű, kényelmes, és többnyire remekül működik.

Az egyetlen dolog, amit ezzel nem tudsz megoldani (ám a PC-s verzióban van rá megoldás), hogy PIN helyett egy saját jelszót használj, így bármikor, interakció nélkül el tudnád érni az eszközt – már ha épp fut a progi.

Hogy mennyire quick and dirty megoldás ez, jól mutatja a helyzet, amikor használni kényszerültem.

Autóval voltam úton, és timelapse videót akartam készíteni a törött képernyős Z1-el (mondván ha esetleg lemerül használat közben az aksija, a rendes telefonom még működőképes maradjon*), de lényeges beállítási pontok (pl. hogy ne hagyja abba a felvételt X idő után, hány másodpercenként készítsen új fotót…) nem értem el.

*Az első alkalommal, amikor timelapse-et akartam csinálni, akkor annak ellenére lezabálta az aksit az akkor használt progi, hogy folyamatosan töltőn volt.

A Z3-on gyorsan indítottam egy wifi tetheringet, a Z1-en lecuppantottam a TeamViewer QS-t, a Z3-on pedig a Remote Control-t, gyorsan változtattam a beállításokat, mindkét gépen wifi, tethering és egyéb fölösleges dolgok kikapcs, és had szóljon… Percek alatt kész voltam mindennel. Ráadásul akár számítógépről is el tudnám érni a gépet, amit – screensharinggel – még egy program sem csinált meg nekem.

Ezen az egyszerű felhasználási módon persze számos más dolgot is tudsz csinálni, pl. wireless file-okat küldözgetni satöbbi, de erre ezekre nekem nem volt szükségem, illetve máshogy is meg tudtam volna oldani.

Mint látható, én szinte teljesen elégedett vagyok a Teamviewer QS-sel, ám ha tudsz egy programot Droidra, ami ennél is jobb, akkor kérlek ne habozz megosztani velem!

[appbox googleplay com.teamviewer.quicksupport.market]

[appbox googleplay com.teamviewer.teamviewer.market.mobile]