Geekek következő generációja

Amikor egy tiz év körüli kislány “meghekkeli” a papája Mac-jét egy Raspberry Pi-ról, és erről a világ legtermészetesebb módján beszél, akkor úgy gondolom, hogy a következő geeklány generációnak lényegesen könnyebb dolga lesz, mint nekünk volt. És ez jó.

Nem hiszem, hogy ez a raspi-n múlott, egy hasonló teljesítményre képes használt (akár új is) netbook valószínűleg megfizethető abból a pénzből, amit a szülők a videóban látható setupra költöttek. Inkább azon, hogy általánosságban elmondható, hogy a számítógép és az azzal kapcsolatos kiegészítők lényegesen olcsóbbak lettek, mint 20+ évvel ezelőtt voltak. Na és persze nincs COCOM-lista.

A másik lényeges különbség az olcsó interneten keresztül elérhető aktuális információk mennyisége. Amikor én kislány voltam, akkor sok mindent szerettem volna építeni, de relatív kevés olyan leírást találtam, amin keresztül el tudtam volna indulni. Ehhez képest ma már 14 éves srácok magyarázzák a neten keresztül, hogy hogyan tudunk Raspberry Pi alapokon robotokat építeni.

Kicsit irigy vagyok ezekre a gyerekekre, hiszen olyan magától értetődően és rengeteg magabiztossággal beszélnek programozásról és shell parancsokról, mint ha az anyatejjel szívták volna magukba. Persze ez is lehet, hiszen ha belegondolok, az én gyerekemnek is (már ha érdeklődni fog az IT iránt) a normál nyelvezetének része lesz a bash, az ssh, a python stb. 🙂