Éjjeli baglyok jobban teljesítenek?

when the night falls ~ by AlicePopkorn, on Flickr

Az éjjeli baglyok és a korán kelők között mindig is ment valami virtuális versengés, hogy melyik “módszer” a jobb. Magyarul is inkább a “korán kel, aranyat lel” mondás honosodott meg (gondolom latin eredetű…). Attól függően, hogy melyik héten olvasok produktivitással kapcsolatos blogot, online portált stb-t, vagy az egyik csoportba tartozó emberek teljesítenek jobban, vagy a másikba tartozóak.

Éjjeli bagoly vagy? Én is az voltam. Ha reggel nem bírtam felkelni, akkor olyan cikkeket olvastam, hogy “5 indok amiért az éjjeli baglyok többet teljesítenek” és társai. Aztán jól vállon veregettem magam, hogy ügyes lány vagyok, nem kell nekem semmin se változtatnom.

Aztán megváltozott a világ körülöttem, és rákényszerültem arra, hogy korábban feküdjek le, mert (jóval) korábban kell kelnem. Nehezen ment, de megyeget. Kell a kávé a bootoláshoz, néha éjjel nem is bírok elaludni, de többnyire okés a dolog.

Nem lettem teljesítek se jobban, se rosszabbul, ha az átlagos napot nézem, azáltal, hogy korán kelek.

A helyzet az, hogy az én produktivitásomat leginkább az befolyásolja, hogy mennyire lelkesít az adott munka. Ha elkap a gépszíj, akkor 6 óra alatt elvégzek annyit, mint máskor 2 nap alatt. Ha pedig rossz napom van, akkor 2 napig tolom magam előtt a fél órás melót.

Te éjjeli bagoly vagy?