Mivel töltöd a mobilod, ha nincs áram?

Időnként olyan helyekre megyek, ahol nincs áram, vagy nem egyszerű áramhoz jutni. Nem mondom, hogy komolyan veszélyeztetne, hogy egy hétre a pampára mennék sátortáborozni, de azért máshol és máskor is szükség lehet alternatív megoldásokra.

Mivel általában autóval járok, ezért az autóban mindig van 12V -> USB töltő, viszont még az 1A áramerősségű se tölt sokszor olyan tempóban, ahogy én azt szeretném. Vagy túl rövid időt vagyok a kocsiban, és akkor azért nincs már töltés, a teló meg még mindig süket.

Kézenfekvő egy tartalék aksit elvinni, szemezek is egy ideje ezekkel, szinte minden hónapban jön ki egy újabb, egész kicsik, és a megfelelő összegért már a mobilodat is tölteni tudják. Igen ám, de a tartalék aksi is le tud merülni, ha pedig lemerült, akkor már nem lehet tölteni.
Vettem egy 16Ah-s Anker* töltőt.

* affiliate link

Beszerezhető még nagyobb (értsd: összehajtogatható) napelemes töltő, amiből sok olyan van, ami az előbb említett aksis megoldással működik, sőt van hátizsákkal egybeépített verzió is. A napelemekre azt mondják, hogy még nem annyira megbízhatóak, s bár akkor is töltenek, ha felhős az ég, ettől se válthatunk csodákat.

Harmadszorra ott vannak a kézi töltők, ami dinamó elven működik, tekered a tekerentyűt, ezzel áramot termelsz, amitől szép lassan folydogálnak az elektronok a készülékedbe. A teljesítményhez képest lassú és drága, viszont ez szinte minden körülmény között működni fog.

A “legdurvább” megoldás egy biolite kempig főzőizé. A hőmérsékletváltozásból nyerik az elektromos áramot, szintén mindenhol használható és környezettől függően jóval kevesebb munkádba kerül tüzet gyújtani, mint tekergetni a dinamót. Cserébe nehéz és eszméletlen drága, meg valahogy ódzkodóm a hőforrás közelébe dugni a tabletem vagy a mobilom. Igen, tudom, hogy van USB hosszabbító kábel, de valahogy akkor is :).

Ti melyiket választanátok?

via