[Android] ScanWritr, a droidos scanner

Unod a lassú scannert, ami helyhez köt? Te is inkább a mobiloddal fotózod le a doksikat, és úgy küldöd tovább? Akkor próbáld ki Te is a ScanWritr-t.

Én annyira untam a scanner röghözkötöttségét és lassúságát, hogy már két éve összedobtam egy kis állványt, ami a fényképgépet egy A4-es papírtól a megfelelő távolságban tartja. Semmivel se kellett törődnöm, csak arra figyeltem, hogy a papírlap a megfelelő helyre kerüljön. (Akkoriban a mobilom optikája még gyenge volt ahhoz, hogy lámpafénynél készített képeken a szöveg jól olvasható legyen.)

Már egy ideje terveztem ugyanennek az állványnak a mobilos verzióját elkészíteni (valami ilyesmit, mint ami ennél a Kickstarter projektnél látható). Amikor aztán hallottam a ScanWritr feature listájáról, onnantól már nem volt megállás.

A legfontosabb előnyök (számomra fontossági sorrendben):

  • PDF converter
  • Cloud Sharing (Dropbox, Google Drive, One Drive, Box) + Social media sharing (Facebook, Twitter…)
  • Képszerkesztő (írni tudsz a scannelt képre) + Szövegkiemelő
  • Real-Time Edge Detection – automatikusan levágja az papíron túli területet
  • ésatöbbi

Kamerahasználat

Nem a beépített kamera app-et használja, hanem egy saját felületet biztosít. A képkioldó ikon kényelmesen kézre, pontosabban hüvelykujjra esik – jobb kezeseknek. A beállítások között nem találtam meg azt a részt, ahol át tudod rendezni a kamera ikonokat…

Adattárolás

Van, képenként, de nem kerül bele az androidos galériába.

PDF Converter

Állásra jelentkezel, kérik az email-ben, amiben megküldöd az önéletrajzod, csatold az iskolai végzettséget igazoló papírjaidat. Mennyivel korrektebb, ha PDF-ben küldöd, mint ha kép file-ban. Arról nem is beszélve, hogy ha több oldalt is scannelsz, akkor mennyivel jobb összefogni egy PDF-be. A saját galériájából tetszőlegesen összeválogathatod a képeket, amiket egy PDF-be akarsz pakolni. Ezt a feature-t a megosztás menü alatt találod, ami egy kicsit fura, de hát miért ne. Még mindenféle kereteket is rádobhatsz, de hál istennek van “plain” text is.

Megosztás

A megszokott megosztás gomb itt is működik, annyival kiegészítve, hogy beállítás szerint megkérdezi, hogy képet vagy pdf-et akarsz megosztani (ez a default, de átírhatod. Én hajlok arra, hogy mindent pdf-be rakjak majd el, főleg, hogy van pdf editorom Windowsra.)

Képszerkesztő, szövegkiemelő

Aranyos feature, nem egy must have, de néha kifejezetten jó, ha van.

Real-Time Edge Detection

Valóban egész jól felismeri a fehér asztalon is a papírt, nem kell zoomolni satöbbi. Egy papírnál előfordult, hogy kiemelt egy keretes részt automatikusan. Elvileg vissza lehet menni és állítani valahogy, de a “több oldalt fotózol egyszerre” beállításnál nem találtam meg ezt a részt. Mivel úgy is állványkára pakolom a mobilt, ezért nem nagyon aggódom, hogy rosszul működne.

Van PRO is

3.99€, szerintem megéri az árát. A pro verzió 4.3-as értékelése és az ingyenes 3.8-as értékelése nincs arányban azzal, amit a tesztelés során tapasztaltam. Jó hír, hogy minden egyes negatív értékelésre még aznap (segítőkészen!) válaszoltak a fejlesztők.

[appbox googleplay com.vanaia.scanwritr]
[appbox googleplay com.vanaia.scanwritr.pro]