Fényképpel ne keresd a telefontolvajt a Facebookon

Twitter

Ellopják a telefonod. Egy App fényképet küld arról, akinek épp a kezében van. Akit megloptak, felrakja a képet a közösségi háló(k)ra, és ezrek által osztják meg. Szabad?

 
Számos történet kering a neten olyan esetekről, ahol az ellopot telefont vagy notebookot úgy találták meg, hogy a készülék által automatikusan küldött képeket posztolták az áldozatok Facebookra vagy a Twitterre.

 
Talán az egyik leghíresebb ilyen történet egy Disney hajókörút alkalmával esett meg, Kathy McCaffrey a Facebookon posztolta ki az ellopott telefonnal készült képeket. A telefon megkerült, a Disney pedig “agresszív lépéseket” fontolgatott.

 
Németországban alig pár hete már jóval óvatosabban fogalmazott az a twitterező, akinek a mobilját ellopták. “‘Megtalálta’ a mobilomat. Szuper! Szeretném visszakapni. Megtaláló jutalmat kap, persze. Ki ismeri ezt a személyt?” és mellékelte a fenti kép szerkesztés nélküli verzióját.

 

“(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.”via

Nem csak a német, de a magyar törvénykezés szerint sem hozhatunk nyilvánosságra más személyről képet, annak előzetes beleegyezése nélkül (most tekintsünk el attól az “apróságtól”, hogy Magyarországon már a kép se készülhet el a rajta szereplő személy beleegyezése nélkül). Bár sokak igazságérzete azt diktálja, hogy helyesen járnak el, amikor “besegítenek” a rend éber őreinek, főleg amikor a fenti sztorikat olvassa, a valóság azonban az, hogy nem csak törvényileg járnak tilosban, de etikailag is megkérdőjelezhető az, amit csinálnak.

 
Sokakban vegyes érzelmeket keltet az a sztori, ahol egy laptop tulajdonosa a szintén a közösségi média segítségével találta meg a készülékét – ugyanakkor a posztolt képekkel egy ártatlan családot állított be tolvajként.

 

“The innocent new owners of my laptop have been in touch and are mortified about the story and are keen to return the laptop,” Dom wrote on the site.” Given the huge error of judgement on my part in sharing the story and failing to respect their privacy I have asked them to keep it by means of an apology.”

 
Bár a fenti példa egyedülálló a nagy port kavart esetek során, ha bárkinek ellopják a telefonját, notebookját, akkor a fotó mellett/helyett jobb, ha olyan app-ot telepít, ami hibás bejelentkezésnél pontos koordinátákat küld neki emailben…

 
[appbox googleplay com.bloketech.lockwatch]