10 éves notebook nem ócskavas

Én: – 10 éves notebookba 2.5″-os IDE vinyót keresek.
Best Byte munkatárs: – Vegyen új notebookot…

Lehet hülyeségnek hangzik, de Skype futtatására nem kell új notebook, ha a régi (egyébként) jól működik. És mert találtam Budapesten egy boltot (Laptopszaki), ahol árultak gyári új 2.5″-os IDE-t, ezért nem lett ócskavas a gépemből.

ASUS M3N

Előzmények

A 10 éves ASUS M3000N gépemen még Windows 2000 futott, kifejezetten stabilan működött (igaz, a használata kimerült eseti Firefox, GIMP, nyomtató és gyakori Skype valamint VNC/TeamViewer használatban). Ezt a stabilitást én holmi Skype update miatt nem akartam sutba dobni – főleg mert fogalmam sincs arról, hogy hol van a driver CD, valamint le lehet-e még tölteni a netről ezeket a dolgokat.

Egy stabil OS-től az ember nem szívesen válik meg, főleg ha az alternatíva a bizonytalan jövő, ezért vadásztam a fenti paraméterekkel rendelkező merevlemezt – a régit kiszedem, jó lesz még, ha nem sikerül új OS-t rakni a gépre, legalább működik…

Bár a Best Byte munkatársának szakszerű válasza nem nyugtatott meg (végül is van igazság abban, amit mond), addigra már a zsebemben volt a József körúti cím, ahol némi készpénzért cserébe (nincs kártyaolvasójuk, 21. században állítólag KP-vel vásárolnak a népek notebookot…) kezemben volt a cserevinyó. A gyárilag belepakolt 40Gb-os Hitachi Travelstar-ról egy 40Gb-os Toshibára váltottam, és a tény, hogy méretbeli upgraderől nincs szó, egész délelőtt elszórakoztatott.

Szerencsére már korábban beszereztem egy egyébként amortizálásra került gép Windows XP install cd-jét (sose lehet tudni mikor lesz jó alapon), ami annak rendje és módja szerint cirka egy óra alatt felment a gépre.

De hol vannak a driverek?

Ekkor jött is az első pofára esés, a képernyő felbontásán kívül nagyjából semmit nem ismert fel a Windows XP, azaz nem voltak speckó billentyűk, nem volt hang (ami azért nem árt egy VOIP szoftverhez), és ráadásul se Ethernet se Wifi nem volt a gépen.

Driver CD egyébként volt, de ki tudja ma már hol van (bal oldalt fölülről a második fiókban a szinte napra pontosan 3 éve lomtalanított íróasztalomban, aminek a tartalma azóta dobozokba költözött…). Szerencsére egy jó kocka háztartásban mindig van másik gép, úgyhogy semmi se állt a driver-vadászat útjába.

A drivereket okos ember nem guglival keres, magamról pedig annyit mondanék, hogy ha már hülyeséget csinálok, akkor tanulj ebből Te ;). A Google első (X) találati oldala ugyanis mindenféle orosz oldalakra mutatott, ahol elég hihetően hangoztatták, hogy van régi driverük, ami valami ruszki Gipsz Jakabtól származik – amitől szerencsére beparáztam annyira, hogy elmentem az ASUS Global oldalára. Az ASUS keresője elsőre egy M3N-es alaplap drivereit akarta rámsózni, de mint kiderült, az archívumokban a notebook minden drivere megtalálható – a legelső verziótól a legutolsóig.

Persze volt nálam USB stick is, ez alap, úgyhogy mint a régi lemezes időkben, gyorsan átpakoltam a szükséges drivereket (azaz mindent), telepítettem a wifit lant (a wifi driver totál fura és az istennek se akar működni…), a Skype-ot és az OpenVPN-t, mert ezzel a három dologgal már távolról is bármit el tudok intézni…

Epilógus

Nem teljesen kóser megoldás, hogy Win XP-t pakoltam a gépre most, hogy a Microsoft – érthetően – befejezte a supportját. Sokkal inkább rendben lenne, ha Linuxot raktam volna rá. Tudom magyarázni a bizonyítványom (időben szerintem gyorsabb egy Win XP-t összerakni, főleg ha az elmúlt 1000 évben nem raktál már fel egy Linuxot se desktopnak, a gépet használó egyén Windows 2000 után egy ahhoz hasonlatos felületet vár …), de ezek csak kifogások. Lusta voltam, nem akartam az értékes és igen nagyon szűkös időmet az emlékeim felidézésére pazarolni, úgyhogy ha zombi lesz a gépemből, akkor bizony megérdemlem.

A gép viszont működik, 15.000 forintért vettem egy gyári új(?) vinyót, egy 70K+-ba kerülő új notebook helyett, ami szerintem jó vásár. Ugyancsak jó volt, hogy tiszta lappal indíthattam a gépet, egy kicsit olyan érzésem volt, mintha egy új notebookot vettem volna.

A Skype UX megváltozott, ennek nem örülök (ezért is használtam a régi verzióját) és nem is lehet rávenni arra, hogy ESC-re befejezze a hívást (ha mégis, áruljátok el, hogy hogyan – aszerk).

A régi vinyót meg magammal hoztam, mentek róla adatot, van rajta egy nagyon jól összerakott lokális weblap (az iGoogle előtti időkből), amivel még játszhatok egy kört 🙂