Szélsőséges Linuxosok, megfigyelés alatt a TOR-ra keresők

Digitale Gesellschaft © CC 2.0

Talán nem meglepő, hogy “az NSA szerint szélsőségesek a linuxosok”. Tulajdonképpen még igazuk is van, mert mindenképp anarchikus közeli állapot az, amikor bárki forkolhat magának egy OS-t és olyan feature-öket pakol bele (vagy szed ki belőle), amit nem szégyell. Arról nem is beszélve, hogy egy nyílt forráskódú rendszerbe, amit egyszerre több ezren kísérnek forráskód szinten figyelemmel, nem lehet csak úgy egy backdoort beleépíteni. Anarchizmus ez, ami ellen nem lehet mit tenni, s ha egy kicsit is van affinitásunk az informatikához, akkor vagy képesek vagyunk magunk is bütykölni egy Linuxot, vagy legalábbis rendelkezünk megfelelő kapcsolatokkal. Pláne igaz lehet ez azokra, akiknek vaj van a füle mögött.

Ennél nyugtalanítóbb a cikknek az a része, hogy elég a TOR-ra keresni, máris megjegyzi az IP címünket az NSA, de ez kvázi csak hab a tortán. Az igazán durva az, hogy két német szervert is ellenőrzésük alatt tartanak. Hogy ez a TOR üzemeltetőinek hallgatólagos beleegyezésével történik-e, vagy feltörték a rendszert – tulajdonképpen lényegtelen. Lényegesebb, hogy lép-e erre valamit a német kormány, főleg most, hogy épp egy német titkosszolga bukott le kettősügynökként, vagy elsiklik felette, mert őt a botrány politika közeli része érdekli csak.

Már csak azért is nyugtalan vagyok, mert ezek szerint az NSA az én egyik IP címemet is loggolta, ki tudja mit csinál azóta vele… Viszont ha már amúgy is megfigyelés alatt vagyok, akkor a legjobb, ha mostantól naponta többször is olvasom a Linux Journalt, ami a “szélsőségesek fóruma” és kiemelt titkosszolgálati figyelemben részesül.