Android L Developer Preview

2014-es Google I/O-n bemutatták az Android L-et, amit egyébként bárki, akinek Nexus eszköze van, letölthet a Google-től.

Az UI-t szépen újrarúgták (Material Design-nak keresztéltek el), de egyelőre vegyesek az érzéseim, mivel egy év után még mindig vannak progik, amiket még Holo-ra se update-eltek. Pedig összességében tisztább, letisztultabb érzést kelt, lásd az alábbi GMail összehasonlító képen.

Az új “dynamic heads up notification“-re rá kell tennem a mancsomat, hogy mennyire használható a hétköznapokban, a GMail interaktív notificationje pl. nekem tetszik és sűrűn használom is, de egy “XY meghívott egy videó beszélgetésre – elfogad / elutasít” furcsának tűnik.

Ugyancsak visszásak az érzéseim az új Lock Screen Notification-nel, de ezt egyelőre elkönyvelem annak, hogy nem én vagyok a célcsoport (csak az órát és a kalendár widget-et rakom ki, és ez el is foglalja a rendelkezésre álló helyet).

A 3D taskmanagertől viszont konkrétan kiráz a hideg, remélem ki lehet kapcsolni, és visszaváltani a hagyományos, ikonos taskmanagerre. Szerintem sokkal átláthatóbb volt, ráadásul egyszerűbb lehúzni a bezárandó app ikonját, mint görgetés után X-re bökdösni.

A “Battery Saver” opció a Sony Xperia Z1-en már létezik (ezek szerint Sony specifikus?!), mindenképpen jó dolog – kíváncsi is vagyok arra, hogy melyik megoldás a hatékonyabb. A Sony fejlesztési sebességét figyelembe véve ezt azonban csak pár hónap után tudom majd kipróbálni.

Ugyancsak jó dolognak tűnik a “Do not disturb”, pláne úgy, hogy egyes kontaktokat át lehet engedni rajta. Szerintem a családban ez lesz a leginkább várt újítás 🙂

Ha az olvasott cikkek alapján kell értékelnem, akkor 3.5 csillagot kapna az ötből (amit ugye eleve nem lehet megtenni a legtöbb értékelésnél :)), mert részben város, részben ijesztő fejlesztéseket mutattak be. A dinamikus notification vagy a 3D taskmanager sajnos elég erős kétségeket gerjesztettek bennem ahhoz, hogy az új OS létjogosultságát megkérdőjelezzem, de ha haladni akarok a korral, akkor hoszzú távon kénytelen leszek update-elni.

via.

1 Comment

Comments are closed.