Személyes adatok kezelése – emailben

Tudtad, hogy a levélküldés során is személyes adatokat kezelsz?

A fotózással kapcsolatos törvénymódosítás beszélgetéseinek mellékvízén merült fel az a nagyon érdekes gondolat, hogy amikor levelet írsz, akkor személyes adatot (emailcím) kezelsz. Amikor pedig CC-be küldesz el egy levelet, és a CC listában egymást nem ismerő emberek is vannak, akkor pedig megsérted a személyes adatok kezeléséről szóló törvényt.

Az 1992. évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról kimondja, hogy személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy ha azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete elrendeli.

Ugyanakkor Péterfalvi Attila egykori adatvédelmi biztos 2003-as állásfoglalása szerint az email (is) személyes adatnak minősül.

Hogy ez mennyire így van, ennek szép példája a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) anonimizált határozata egy 2012-es bírságról, amiért egy pénzügyi intézmény a vele kapcsolatban lévő embereknek CC-vel küldte a körlevelet (azaz mindenki látta a többiek emailcímét).

A Hatóság bejelentés alapján értesült arról, hogy Kötelezett úgy küldött ki körlevelet mintegy
300 érintettnek, hogy az elektronikus levélcímük minden címzett számára elérhetővé vált. […] Kötelezett azáltal, hogy a körlevelet úgy küldte ki, hogy abban a címzettek egymás előtt ismertté váltak, az Infotv. 5.-7. §-ába foglaltakat megsértette, személyes adatokat továbbított
az érintettek hozzájárulása nélkül, nem alkalmazott olyan intézkedéseket amelyek ezen személyes adatok megfelelő védelmét jelentették volna. Az Infotv. 5. §-a szerint személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény elrendeli. Tárgyi
ügyben nem áll fenn az 5. § szerinti egyik felhatalmazás sem, hisz a pénztártagok amikor hozzájárultak ahhoz, hogy elektronikus úton is tájékoztathassa Őket kötelezett, akkor nem ahhoz járultak hozzá, hogy a személyes adataikat harmadik személy részére továbbítsák.

Ha tehát legközelebb meghívod a haverjaidat egy jó kis sörözésre, akkor ne felejtsd el a BCC-t használni 🙂 Azért úgy hallottam a CC használata nem csak a privát vicces képek baráti listára küldésénél elterjedt, hanem hivatalosnak számító levelezésnél is, pl. sajtólistáknál is… még a végén vérszemet kapnak az emberek…