40-node Raspberry Pi cluster

Egy 40 node-ból álló Raspberry Pi cluster (beleértve a színes ethernet kábeleket is :)) megdobogtatja a szívem, még ha nincs is konkrét ötletem a felhasználhatóságára.

De nézzük végig ezt a videót, csak azért, hogy ti is a nyálatokat csorgathassátok.

Először is, az acryl házak a gyengéim, főleg a szép színes ethernet kábelekkel. Strukturált felépítést mutat, az biztos. A géphez tartozik még 300+ LED is, aminek a nagyobbik része a RasPi-kre van integrálva, kisebbik része pedig a négy hatalmas ventillátort díszíti. Ízlés dolga, a kék LED-eket én kihackeltem volna…

A készítő által tervezett ház egyébként csavarhúzók és egyebek nélkül szétszedhető, valamint az ötössével csomagolt RasPi-k is egy mozdulattal kihúzhatók.

Relevánsabb infó, hogy 5 terabyte-nyi háttértárral rendelkezik, összesen 20GB RAM-on osztoznak. Ez utóbbi egyszerű matekpélda 40 x 512Mb, mivel 40 darab modul van, modulonként pedig 512Mb RAM-ot kapunk. Yeah. Viszont van benne cirka 440Gb flash storage, ami feltételezi, hogy boardonként néhány 128Gb-os SD kártyát is használ itt-ott.

A projekt oldalán még a bevásárló listát is megosztja a nagyérdeművel, úgyhogy kvázi bárki nekiállhat és megcsinálhatja / megcsináltathatja magának.

Az egész valamivel kevesebb, mint 3.000 dollár volt, ami még így is impozáns összeg, de figyelembe véve a skálázhatóságot, a stabilitást és az áramfogyasztást, azért nem rossz.

via.