Kiben bízhatsz? Felhő alapú tárolóhelyek

Egy barátomnak a napokban szó szerint elfüstölt a gépe. Amilyen szörnyűséges ez a helyzet sokunknak (csak annyit mondok: a suszter cipője…), ő meglepő lazasággal állt hozzá a témához: az adatait a felhőbe mentette le.

Van egy csomó felhő alapú tárolóhely,  és számos felhő alapú backup szolgáltatás is, a számos amerikai podcast által ajánlott Carbonite vagy az éppenséggel ingyen is elérhető Crashplan. A kérdés azonban teljesen jogos: kire bízhatod az adataidat?

Kezdjük a teljesen jogos kérdésekkel, úgy mint

  • honnan tudhatod, hogy nem tűnik el a cég?
  • honnan tudhatod, hogy biztos megmarad náluk az adatod?
  • honnan tudhatod, hogy rajtad kívül senki se fér hozzá az adataidhoz?

Az első kérdést soha senki nem feszegeti, illetve nem ad választ. Nem is lehet rá választ adni, hiszen ilyen esetre egy cég sem tud garanciát adni.

A második kérdésre a legtöbb cégnél találsz valahol egy utalást arra, hogy ők milyen szintű redundanciával dolgoznak, ami miatt a Te adatot tutira nem fog elveszni.

A harmadik kérdésre pedig több száz bites titkosítási eljárásokról beszélnek (a Crashplan ingyenes verziójánál 128 bites Blowfish encryptionről van szó, a fizetett szolgáltatásnál 448 bitesről.

Ezekben megnyugodhatunk, de azért még mindig vannak kérdések:

  • ki igazolja, hogy ezek az információk valóban igazak?
  • ki ad jogorvoslatot, ha gondok vannak?

Ha nagyon biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor azt mondom, menjünk a magyar Tresorit -hez (a linkről installálva mindketten 500-500 mega extra tárhelyet kapunk). Ennyire korrekt tájékoztatást arról, hogy kik gyártják és pénzelik a terméket, még sehol nem láttam. Ha van cég, ahol mi magyarok, megtudhatjuk, hogy megbízhatunk-e egy cégben (biztos, hogy minden kocka ismer valakit, aki ismer egy fejlesztőt a cégnél, ha nem két lépésben, akkor max 3), és ha van olyan cég, ahol esetleges nyűgünkkel nem süket fülekre találunk, akkor ez lesz az.

Úgyhogy én most megyek is, és nem csak hagyom lézengeni az app-ot a gépen, hanem összeállítok egy szimpatikus backup szolgáltatást hozzá. Mivel jelenleg 5G tárhellyel rendelkezem, ezért nem fogok mindent ide pakolni – a nem szenzitív adatok továbbra is kellemesen elférnek a dropbox-ban vagy a box.com-on. És mert a bizalom jó dolog, de azért biztosra menni még jobb, megnézem hogyan adhatnék mindehhez egy kis file szintű extra titkosítást…

Te hova mented az adatodat? Mennyire bízol meg benne?

Disclaimer: ezt a cikket nem támogatta a Tresorit Kft.

5 Comments

  1. – DVD, HDD: a nagyon bizalmas, és login adatok (bár ezeket G-Drive-on is; vannak megszokott felhasználónév, és jelszó párosaim, ezek jellemző betűit/számait megadom a többi karaktert *ozom)
    – G-Drive kevésbé érzékeny adatokat, illetve coworking (TeamBoxhoz csatolva egyes mappáit.
    – SkyDrive: tulajdonképpen átmeneti tár, a több platformon elérhető office alkalmazásaimmal elérhessem
    – Box.com: publikus cuccok, zenék, e-book, illetve virtuális pendrive
    – amazon cloud, amazonos és egyéb könyveim, meg a Kindle tartalmaim

  2. keepass: jelszavaknak. de gondolkozom, hogy a lastpass-re váltok, mert jó mobil appjuk van és normálisan tudnám használni ipadre is.
    feedly és pocket: linkek, web tartalom
    tresorit: volt egy korai akciójuk, amikor elég sok GB-ot össze lehetett szedni, szóval minden mai belefér: a munkahelyi cuccok alap (nem kell admin jog a telepítéséhez és van proxy), de a telefonomról automatikusan ide kerülnek a képek is.
    dropbox: a közelmúltban, amikor kijött a tresoritnál, hogy egy linkkel meg tudok osztani szakítottunk – egyre kényelmetlenebb használni.

  3. A tresoritot még régebben próbáltam de akkoriban indulhatott és még lassúcska volt. Szerintem ránézek még egyszer. Bár nekem 5 giga nem igazán elég. Minimum 50 kéne. Remélem olcsó náluk a nagyobb tárhely.

  4. Húúúú. Most nézem csak hogy nekem bizony 50 gigám van tresoriton. \o/ Nem emlékszem már miért de biztos valami akció volt anno. 😀 Most nagyon megörültem.

    Amúgy a +100 giga sincs olyan vészes áron. Kb 15ezer forint ha egy évre kifizeted. Ha havonta akkor 16.

  5. Ú bocsánat. én valamiért usd-ben számoltam de ők eur-ban adják meg. 😛 Így kicsit több. 16 ezer ha előre egy évre fizeted és 18 ezerre jön ki ha havonta fizet az ember. 🙂

1 Trackback / Pingback

  1. Portable DropBox és az automatikus proxy | GeekLány

Comments are closed.