GIMP ctrl-s -re JPG-be menteni

Az újabb GIMP verzióknál a fejlesztők a saját képformátum használatára akarják rábírni a népeket, amit vagy szeretünk, vagy nem – én pl. nem, mert én csak bedobom a screenshotot, kivágom, resize-olom, aztán mehet le jpg-be, png-be, vagy ad absurdum anim gif-be, és utána mehet a blogra, már nem is érdekel a dolog.

A GIMP-et egyébként azért használom, mert imádom az ingyenességét és a hordozhatóságát, bár be kell látnom, hogy a fenti feladatkörre lényegesen kisebb (szintén ingyenes és hordozható) programokat is lehetne találni, ahol nem jelenne meg a 80-20 arány (az esetek 80%-ban a feature-ök 20%-át használom…).

Ha valaki hozzám hasonlóan fafejű 🙂 és a GIMP-et akarja továbbra is használni, de Ctrl-S-re kiterjesztés szerinti fileformátumba akar menteni, nem pedig a saját .xcf formátumba, akkor ezt könnyen megteheti.

gimp_configure_keyboard_shortcut

Az Edit/Preferences menüpontban kell kiválasztani az Interface csoportot, és ott a “Configure Keyboard Shortcut” gombot kiválasztani. A fastruktúrából én a File->Export As… menüt választottam ki, és az újradefiniálásnál lenyomtam a Ctrl-S billentyű kombinációt, majd leokéztam, hogy ugyan ő ezt már használja másra, de én mégis felül akarom definiálni. Ezzel ugyan a “Save” menü elvesztette a gyorsbillentyű hozzárendelését, de éppenséggel ez nekem nem fáj.

A megoldás hátránya, hogy miután a képet “lementettem” a kívánt formátumban, a kép bezárásakor a program emlékeztet arra, hogy szerinte nem mentettem el (igaza is van, “csak” exportáltam), úgyhogy a “Discard changes” gomb megnyomását – amennyire tudom – nem úszhatom itt meg. De legalább nem kell átszoknom a Ctrl-E vagy Ctrl-Shift-E billentyű kombókra.