RSS workflow

Ha nem is panaszkodtam sokat, de többször volt szó a Facebook oldalon arról, hogy nem igazán fekszik az RSS worklow, amióta nincs Google Reader.

Ennek oka az volt, hogy remekül használható, offline olvasásra is alkalmas FeedDemon-om készítője nem kívánt átállni a Feedly-re (amire én kívántam átállni), ami főleg a csillagozott és felcímkézett bejegyzések átláthatóságát kereshetőségét tette nehézzé. Ugyanakkor bár a Feedly használható billentyűzetről is, a mindennapokban nem feküdt annyira kézre.

Mostanra azonban lassan kialakult az a workflow, amivel talán végleg le tudom váltani a FeedDemon-t és kizárólag online olvasom a híreket (meg esetleg gReader pro app-pel, ami szintén enged offline olvasást).

A megoldást az IFTTT egyik receptje jelentette, valamint a Pocket és az Evernote egymás melletti alkalmazása.

Először is aktiváltam magamnak a “ha van Feedly saved for later -> mentsd le Pocketba” IFTTT receptet.  A Pocket kereshető (a Feedly is, ha fizet érte az ember), a teljes cikk benne van, akkor is, ha az RSS feedbe csak egy kivonat került bele, jobban kézre áll, mert régebb óta használom, valamint egyszerűbb belőle szétosztani a tartalmat. A Feedly-t többnyire napközben vagy este használom, tipikusan olyan időszakban, amikor nincs lehetőségem bejegyzést írni.

A Pocketben aztán elvannak a bejegyzések (mint a befőtt télen, tartósító nélkül…), de esténként végigmazsolázom újra, ilyenkor szoktam olvasgatni is.  Ha valami nem csak az “érdekesség” vagy “kipróbálandó” kategóriába tartozik, akkor osztom meg a linket Evernote-ba. Ilyenkor csak a link van a jegyzetben, azaz kvázi könyvjelzőként működik, de mert újabban sokat jegyzetelek Evernote-ba, ezért egy olyan könyvjelző, ami állandóan nyitva van.

A könyvjelzőkkel (és ebben a megoldásban a Pockettel is) alapvetően az a probléma, hogy könnyű belekerülni, de nehéz eljutni oda, hogy feldolgozásra is kerüljön a link.

A következő lépés a workflowban a WordPress. Az első WP blogom a Geeklány, azóta számos blogot ültettem WordPress-re, s bár néha hiszti van, a kapcsolatunk töretlen. A “press this” bookmarklet az egyik legjobb dolog, amit a szeletelt kenyér óta feltaláltak, a képek forrásmegjelöléssel történő átemelése hihetetlenül egyszerűvé vált ezáltal. Időnként előfordul, hogy apróságokat a “rendes” szerkesztőben kell formázni, illetve az időzítést is itt, vagy a bejegyzések listánál lehet beállítani, de ez semmiség ahhoz a kényelemhez képest, amit a bookmarklet ad.

Mivel sajnálatos módon ilyen feature pl. a blog.hu-nál, ahol a BitBlog-ot társszerzem, nincs, ezért az ottani gyakoribb publikálást támogatandó egy privát WP-t is készítettem. Ez csak a fentebb említett bookmarklet használatára fog épülni azért, hogy a bejegyzéseket könnyebben és gyorsabban szerkeszthessem meg.

Ahogy látjátok, a workflow elkezdett működni, sokkal több aktivitás várható mostantól a blogon, a Facebook oldalon és a Bit-en is.

gReader Pro | News | RSS
gReader Pro | News | RSS
Developer: noinnion
Price: 3,99 €
Pocket
Pocket
Developer: Read It Later
Price: Free+