10 ajándék ötlet kockáknak, akiknek mindenük megvan [archívum]

Olvasom az elmúlt 4 év hírgyűjtését, olyanokat, amikről valamikor akartam írni, aztán a feledés, de leginkább a szebb és újabb hírek homályába merült. Ez is ilyen.

A cikk legjobb (karácsonyra szánt) ötlete a magyarázatban rejlik: ha valaki szenvedélyes egy téma iránt, akkor annak valószínűsége, hogy már megvan neki minden átlagos dolog, konvergál az egyhez. Magyarán szólva, kockának ne vegyél ajándékba notebookot, vagy tabletet, mert amit akart, azt már úgyis megvette.

A listát érdemes végigolvasni, két olyan tipp van benne, aminek érzésem szerint a legtöbb geek örülni tud, a többi viszont erősen pénztárca és ízlés függő, de leginkább olyan dolog, amivel kedvenc kockánk jó eséllyel már rendelkezik, vagy ami nem érdekli. Pedig ilyen lista jól jöhetne a családtagoknak, de ezzel vagy magukat verik túl nagy költségekbe, vagy fölöslegesen költik a pénzüket.

Akkor mi az, amit Avram Piltch a Laptopmag.com-tól ajánl?

  1. USB PC:  Android 4 Mini PC MK802 II
    Azt meg nem mondanám, hogy a model még aktuális-e 9 hónappal később (valószínűleg nem), de 55$-os árával (cirka 10.000 Ft), HDMI kimenettel és Android OS-sel aranyos játékszer, ami biztos megdobogtatja egy kocka szívét. Alternatívaként lehet venni Raspberry Pi-t vagy Arduinot, vagy bármi más minigépet. Érdemes elolvasni a review-kat, ez a termék a Laptopmag saját oldalán 3.5 csillagot kapott a lehetséges 5-ből.

    LaptopMag: Android 4.0 Mini PC MK802 II

  2. Külső laptop táp/töltő: Veho Peeble Pro vagy Hyperjuice 60Wh
    Az USB PC mellett ezt tartom hasznos ajándéknak: egy második aksi mindig jól jön, viszont árban már kifejezetten felső kategóriás (én max. családtagnak adnám, sorry barátok) a 70-170$-os árával. Ez egyébként egy olyan dolog, aminek akkor is örülnék, ha már van egy, mert akkor beraknám az autóba vésztartaléknak.
  3. Mechanikus billentyűzet
    A jó öreg mechanikus billentyűzeteknek megvolt a maga bája, volt feedback, és senki sem ütött le “véletlenül” két billentyűt. Még használtam én is mechanikust, jó volt, szerettem, főleg azért, mert nem csúsztak a gombok, mint az akkor terjedő óccsó keyboardokon. 80-120$ körül mozog az áruk, kakukktojásként családtagnak, de csak rajongóknak.
  4. 3D Printer: MarkerBot Replicator 2
    WTF? 2.200$-t elég kevesen engedhetnek meg maguknak bárhol a világban, hogy karácsonyi ajándék legyen belőle, és még ámerikában is egy elég népes családnak kell összekalapoznia az ajándékba szánt dollárokat, hogy kockánk ezt találja meg a fa alatt. Én örülnék neki, de azért elég durva ötlet volt berakni a listába.
  5. Double Robotics Telepresence Robot
    Igen, én is láttam a TBBT ideillő epizódját és nyilván nekem is összefolyt a nyál a számban, hogy milyen jó lenne… Végülis “csak” 2.000$ az ára, meg egy iPad kell hozzá, potomság. A többit lásd a 3D nyomtatónál.
  6. USB aljzat
    Ez a kütyü csupán 25$, és a dupla aljzatot megdobja két USB csatival is. Hátránya, hogy csak és kizárólag az amerikai piacra készült. Ha valaki lát ilyet európai piacra készítve, szóljon!
  7. Scottevest mellény
    Potom 170$, de ezért cserébe 23 zsebet kapunk egyetlen mellényben, amibe minden kütyüt bele lehet tenni. Végülis a LaptopMages Prospero belerakott egy iPad-et, egy Sony eReader-t, egy Amazon Kindle Fire-t, 3-4 okostelefont és egy Magic Ball 8-at, igaz húzta a vállát az extra 4-5 kiló, de a mellény melegített. Naná, hogy melegít, ha egy láda sört cipelsz, attól is kimelegedsz, de legalább van, ami hűsít (ha megiszod a sört :))
  8. Sony Smartwatch
    Tipikus karácsonyi ajándék az óra (én például a szülinapomra kaptam egyet, ébresztőset :)), a három csillagos (5-ből) okosóra 150$-ért meg maga az ajándékok netovábbja. Frászt. 3 csillagra értékelt dolgot NE vegyünk, pláne nem ajándékba, ha csak nem akarjuk, hogy az illető dühös legyen ránk. De akkor meg miért dobnánk ki 150$-t az ablakon?
  9. Hordozható USB monitor
    A 14″-os Lenovo ThinkVision LT1421 csupán 200$, autóval utazóknak, második monitort használóknak tényleg jópofa ajándék, de ára és erősen limitált hordozhatósága (ezzel együtt használhatósága) miatt valószínű, hogy akinek ilyen kell, annak már van.
  10. Razer Naga gamer egér
    17 programozható gomb a kulcs a mennyek kapujába, igaz? Hamis. Ha játszani akar a delikvens és ilyenre van szüksége, akkor már van neki, ha meg nincs rá szüksége, akkor minek? A svájci bicskából se azt veszem meg, ami 5 centi vastag, hiába van azon minden kütyü.

Saját magamból és a barátaimból kiindulva én kockának nem vennék IT-val kapcsolatos ajándékot. Fölösleges (kivéve az 1-3 pontból valamelyik esetleg, de csak speciális esetben), akkor már inkább egy ajándékutalvány, amit a kedvenc boltjában használhat fel. Cserébe jól működhetnek alternatív közös programok, aminek nem kell feltétlen az extrém-sport kategóriába esnie (ne felejtsd, a kockák nagy része se napot nem szokott látni, se súlyzót), de opcionálisan kötelező kelléke a sör-kóla-pizza-kávé valamelyike.

via LiveScience.