Utazzunk Androiddal

Mottó: a vázlatok között is vannak jó bejegyzések.

Vigyázat: ez a bejegyzés 2011. januárjában íródott. Az abban szereplő adatok akkori élményeimet tükrözik, de valószínűleg köze nincs már a mai valósághoz.

Az app-okat nagyrészt aktualizáltam, de elképzelhető, hogy azóta van jobb, újabb. Ha ilyenről tudsz, a kommentek között szívesen látom.

Még (2010) novemberben két hetet töltöttem Indiában, ami nagyban megváltoztatta hozzáállásomat az okostelefonokkal kapcsolatban. India több szempontból is ideális hely volt:

  • hiába voltam már ott, semmilyen helyismerettel nem rendelkeztem már
  • a nagy távolság és a szokatlan hely miatt “folyamatosan” kapcsolatban akartam lenni a barátaimmal
  • volt 100 rúpiáért (cirka 1.000 Ft) GPRS flatrate 1-2Gb adattal (ez később teheráni hírnek bizonyult, de EDGE és HSPDA is volt érte, viszont 3 napba került “élesíteni” a rendszert).

Mobilinternettel felszerelkezve az alábbi app-ek bizonyultak hasznosnak az utazás során:

  1. Helymeghatározás: FourSquare és Google Maps. Az előre telepített Google Maps volt a barátom, bár nem minden betonozott út volt rajta feltüntetve. A sofőröm is használta, bár ő inkább az útszéli emberek kérdezését tartotta célravezetőnek. A 4SQ iszonyú lefedettséggel bír, ezzel gyakorlatilag dokumentáltam az összes privát városnézésemet.
  2. Kommunikáció: Seesmic Plume, Facebook, Go!Chat. A Go!Chat leegyszerűsíti a Facebook chat-et, a Seesmic-kel csiripelni lehet és fényképeket feltölteni a twitpicre (vagy bármely más, általa is ismert képmegosztó oldalra). Az appokat később kiegészítettem Meebo-val IM+-szal és Skype-pal, így teljeskörűen tudok bárkivel az életemből beszélni.
  3. Kommunikáció a helyiekkel: Google Translate. Végül nem volt annyira hasznos, mint gondoltam, mivel az indaiakkal nagyrészt közös szókincsünk van, amit viszont én nem tudtam magyarról angolra fordítani, azt ők se tudták angolról valamelyik indiai nyelvre fordítani. Segített viszont az angol nyelvű étlapok ismeretlen zöldségeinek, állatainak és gyümölcseinek magyarosításában.
  4. Időjárás: a Moxier World a kedvenc widgetemmé vált, amivel a főképernyőn képet kapok arról, hogy milyen időjárás várható az elkövetkező órákban, napokban. (Megszűnt, gondolom a Google Now miatt.)
  5. Hasznos apróságok: Alarm plus, Flashlight, Out of Milk. Ugyan a hotelekben lehet ébresztés kérni, az Alarm plus többszintű ébresztésével “finomra” hangolható, hogy mikor kell végül elhagyni a hotelszobánkat. A Flashlight kezdetben csak a baráti sörözéseket dobta fel, a kivilágítatlan sziklatemplomokban elsőrendű funkcióvá lépett elő. Az Out of Milk pedig sokat segített az ajándék/souvenír lista megírásában és “ledolgozásában”.
  6. Szórakozás: Angry Birds, Paper Toss, a hotel-iroda üresjárataira.

Amit nem kellett telepíteni, viszont az egyik legtöbbet használt App volt:

Camera app. Természetesen nem helyettesíti a meglévő kamerát, de a gyorsan feltöltendő “buli” képek elkészítésére megfelelő, jól lehet vele dokumentálni (geotagginggel egybekötve) és nem utolsó sorban az 500 oldalas útikönyv megfelelő lapjait lefényképezve útleírásunk is van.

Ami kimaradt:

A kölcsönkapott i-gotu miatt nem volt szükségem GPS loggerre, ami azért egy rendkívül hasznos alkalmazás – akkor is, ha épp nem fényképeket készít az ember.

Hosszan gondolkodtam a TripIt Travel Organizer használatán, amibe rögzíthettem volna a repülő indulási idejét, a hotelfoglalás adatait stb., de mert feltétlenül a felhőben akarta tárolni az adataimat, végül inkább lemondtam róla.

[appbox googleplay com.joelapenna.foursquared]

[appbox googleplay com.google.android.apps.maps]

[appbox googleplay com.levelup.touiteur]

[appbox googleplay com.facebook.katana]

[appbox googleplay com.spartancoders.gtok]

[appbox googleplay de.shapeservices.impluslite]

[appbox googleplay com.skype.raider]

[appbox googleplay com.google.android.apps.translate]

[appbox googleplay com.vp.alarmClockPlusDock]

[appbox googleplay com.devuni.flashlight]

[appbox googleplay com.capigami.outofmilk]

[appbox googleplay com.rovio.angrybirds]

[appbox googleplay com.bfs.papertoss]

[appbox googleplay com.google.android.maps.mytracks]

[appbox googleplay com.tripit]