Alpha Audio keverőpult podcast készítéshez

Már egy ideje egy Alpha Audio-val keverem a bitcast adásait, lassan ideje, hogy írjak róla.

A keverőpult arra jó, hogy a különböző forrásból érkező hangokat egyforma (vagy épp különböző) hangerőre keverjük. A mixernek nem muszáj hardware eszköznek lenni, ugyanezt el tudjuk érni az operációs rendszerünk hangbeállításánál is, illetve ha mégis egybe vettük fel az egészet, akkor akár utólag is javíthatjuk különböző filterek segítségével. Persze az utólagos javítás sose olyan jó, mint ha egyből rendesen csinálnánk meg, nem véletlen, hogy a stúdiók is keverőpultokkal dolgoznak.

Az Alpha Audio a leírás alapján 8 csatornásnak mondott keverő (hozzáértők olvassák el a leírást, nekem ez kicsit kínai), ami USB kimentettel rendelkezik. Az USB kimenet azért fontos, mert az analóg audió kábelek, ha nem megfelelően árnyékoltak, akkor zajosak lehetnek (sőt, a megfelelően árnyékoltak is a csatlakozóknál), a digitális kábelen viszont nem változik a jel, csak mert valami hozzáért a kábelhez.

Miután elrendeztem a kábeleket (végül nem a fenti ábra lett a megoldás, mert mint felhívták a figyelmemet, a mikrofon így két oldalról is kapott volna erősítést, ami a hangminőség rovására megy) csak pár órát pepecseltem a potméterek tekergetésével, hogy minden “tökéletes” legyen.  A tökéletesség nyilván relatív, hiszen egyrészt nem mindig ugyanazok a beszélgetőtársaim, másrészt időnként ők is más-más eszközöket használnak, ami ahhoz vezet, hogy a potikat időnként újra tekergetni kell.

A hiányzó mikrofon – PC kábelt a PC belső mikrofonjával helyettesítettem, ami elég jó arra, hogy halljanak a többiek, és ha legközelebb megint baj lenne a felvétellel nálam, akkor végszükség esetén valaki más felvétele is használható legyen.

Mivel első körben rögtön háromszor mentem vásárolni, ha valaki hozzám hasonlóan podcast-elésre vagy egyéb hangrögzítésre adja a fejét hobbi* szinten, akkor azt javaslom, hogy a fenti rajzot (ami egyébként az yEd hordozható változatával készült) mindenképpen készítse el, mert így megússza a különböző kábelek, elosztók és adapterek több napig húzódó beszerzését 🙂

*Akit meg komolyan érdekel, az úgyis tudja, hogy mit csinál, nem nekik írtam 🙂 Múltkor láttam egy profi stúdió kábelezési rajzát, kismiska volt hozzá hasonlítva a Burda magazin szabásmintája.

via GEWA.