Antitrust per az Apple ellen [e-book]

iBook

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium perrel fenyegeti az Apple-t és 5 nagy kiadót, mivel előre megegyeztek az árak emeléséről.

Az ügy több résztvevője is hajlik a megegyezésre, ami ha sikerrel jár, akkor az elektronikus könyvek árának jelentős csökkenéséhez vezethet.

A kiadók, az Apple és az Igazságügyi Minisztérium nem nyilatkozik az ügyben.

Voltak (vannak) terjesztők, akik a viszonteladói rendszerben megvásárolt e-könyveket olcsóbban adták, mint a nyomtatott könyveket, akár a beszerzési ár alatt is. (Ezért Magyarországon büntet a Gazdasági Versenyhivatal – a szerk.). Így tett az Amazon is, hogy minél több Kindle-t el tudjon adni.

Ez nem tetszett a kiadóknak, akik féltették a saját terjesztési hálózatukat, valamint a nyomtatott könyvek eladhatóságát, s attól tartottak, hogy az Amazon ugyanolyan egyeduralkodóvá válik az elektromos könyvek piacán, ahogy az Apple a 99 centes zenékkel a zenei világot uralja.

Az első iPad piacra dobásával Jobs az eddigiektől eltérő eladási modellt ajánlott: az árat a kiadó határozza meg, az Apple leveszi a maga 30%-át. Ebben mind a kiadó, mind az Apple jól jár, és csak a vásárló fizet egy kicsit többet a könyvért.

via WSJ.com.