IKEA napelemes lámpából mobiltöltő

Részletes leírást találtam arról, hogyan lehet egy IKEA Sunnan lámpát úgy meghackelni, hogy egy iPad 2-t lehessen vele tölteni. Ha pedig iPad 2-t tölteni lehet vele, akkor bármit, amit USB-vel tölteni lehet, tehát tetszőleges mobilt is.

A doksit nem fordítom le, elég bonyolult, de aki egy kicsit ért az elektronikához, meg tudja csinálni. Tudja valaki merre lehet egy Adafruit’s MintyBoost modult kapni?

9 Comments

 1. Dehát nem elég a laptop töltőn az USB, még a lámpára is akarsz ilyet?

  Egyébként ma már igazán ideje lenne, hogy a 220-as konnektor aljzatba, meg a tévébe, rádióba, ébresztőórába, na meg főleg a kocsi rádiókba is kerüljön beépítve egy USB aljzat. Akkor mindjárt azt a lépést is ki lehetne hagyni, hogy a lámpából kelljen ilyet barkácsolni, meg hogy az EU szaványosítsa a telefon adaptereket….az USB-t kéne szabványosítani.

 2. Az USB szabványosítva van, ott a mikro, a mini meg az A és B aljzat. Az újabb kocsikban van USB konnektor, az enyémben legalábbis van, a rádió is használja mp3 forrásnak, meg tölteni is lehet róla. Ezen kívül lehet kapni szivargyújtóba USB konnektort, 1000mAh-sat, az jó a mobilhoz, de kevés az iPad-hez. A tévénkben is van USB, lehet is róla filmeket lejátszani, avi-t, meg mkv-t.

  Viszont vannak helyek, ahol nincs áram. Ott jó a napelem. Napelemet venni viszont drága – ezért egy _napelemes lámpa_ hack (ahol nem a lámpa a lényeg, hanem a napelem, amitől áram nélkül is működik) jó dolog, ha pl. hajnalban pecázni mész vagy vadászni és a várakozás közben lemeríti az Angry Birds az aksit.

 3. Az egy dolog, hogy van TV meg kocsi, amiben van USB aljzat. Eddig is volt telefon, amihez Micro USB töltőt adtak. A szabványosítás lényege, hogy nem ötletszerűen tűnik fel valami, hanem általános, és tervezhető, hogy ha veszel valamit, azon lesz.
  Éppen ezért tartom hülyeségnek, hogy az EU a MicroUSB töltőt írta csak elő, azt nem, hogy minden 220-ról működő, de kisebb áramot használó (tehát transzformátort/adaptert már úgyis használó) eszközbe kelljen tenni USB-t is. Aki amúgy is tesz, annak ez ugyanúgy nem gond, mint a MicroUSB bevállalása. Aki meg nem tett, annak meg nem jelent őrült költséget – ahogy a Micro USB-re átállás sem.

  A nagy napelem kérdés amúgy inkább az, hogy mekkora áramot képes termelni egy ilyen olcsó és főleg kis felületű napelem. Mert szerintem egy olcsó – gondolom ledes – lámpa messze nem fogyaszt annyi áramot, mint amennyi egy telefon vagy tablet töltéséhez kell. Arról nem is beszélve, hogy ki és hogyan visz magával egy lámpatalpat kirándulni, vagy éppen vadászni, hogy az folyamatosan kapjon ideális szögben beeső fényt a kütyü töltéséhez.
  Amúgy a linkelt poszt kommentjeiben is említik, hogy még jóval nagyobb és drágább (kifejezetten erre méretezett) napelemmel is elég lassú tud lenni az iPhone töltés, annál kisebbet meg nem biztos, hogy van értelme barkácsolni. De hajrá! Kíváncsi vagyok, hogy működik a gyakorlatban!

 4. Abba azért gondolj bele, hogy attól, hogy valami 230V-nál kevesebbet használ, még nem biztos, hogy 5V-ot állít elő (ez kell USB-nek). A legtöbb notebook töltő 19V-ról működik, a kütyüket többnyire 9-12-24V-tal töltik. Ha ezeknek 5V-ot is elő kell állítaniuk, az még egy tekercset jelent, még egy áramkört, ami az áramerősséget 1000mA-re állítja be. Egy meglévő gyártási sort átalakítani nem olcsó és nem is biztos, hogy megéri. Ha egy notebookhoz kétféle töltőt adnak (egy könnyebbet utazáshoz és egy nehezebb, nagyobb teljesítményűt a docking stationhöz), akkor a nagyobb teljesítményűbe azért valóban belerakhatnák az USB. A Kensington általános töltőbe pl. raktak, szeretem is (lásd kapcsolódó posztot itt a Geeklányon :)).

  A barkácsolás szerintem is inkább kihívás, itt is kiegészítő napelemes modulokról beszélnek, hogy az 1Ah meglegyen. Mindazonáltal egy napelemes mobil töltő (még a vacakabbja is – tudom, mert keresek egy ideje) lényegesen nagyobb befektetés, mint egy napelemes lámpa.

 5. Nem is elsősorban a laptop töltőkre gondoltam, attól csak annyit várok, hogy kicsi legyen. Bár ahogy írod, még ott is megoldható.
  Viszont ahol célszerű lenne minimum előirányozni a hatalomnak, az minden más elektronikus eszköz, monitorok, tv-k, hifik, asztali lámpák, stb. Ahogy ezt is írtad. Van ahol már eleve megcsinálja a gyártó, és a mai adaptereket elnézve nem olyan nagy ügy. Az iPhone 4 európai töltőjénél már akkora az egész adapter az USB aljzattal, mindennel együtt, mint pár éve még egy USA-EU dugó átalakító volt (szigorúan 110-220 transzformátor nélkül).

  De most már bőven túlragoztuk…

 6. @zsoltiboy: igen ismerem, remek Altoid hackek vannak a világban. Sajnos nálunk lévő cirka 2 tucat elem vagy a wii-ben van, vagy le van merülve, így számomra a használati értéke kimerül abban, hogy továbbra is környezetszennyező elemeket veszek 🙁 (pedig tényleg jó kis hack, ha valaki jobban odafigyel az aksik állapotára)

 7. Miért veszel környezetszennyező elemeket, mikor remek újratölthető akksikat lehet kapni a kiváltásukra?
  Ráadásul a legújabbak már simán tartják a töltést is, attól se kell félni, hogy lemerül mire használni akarod.

 8. @fotóriporter: a válaszom az előző komment utolsó mondata, különös tekintettel a zárójelben lévő részre. Megfejtés: ha vagy használva vannak az aksik, vagy le vannak merülve, s szükséged van az úton ceruzaelemre, akkor mit csinálsz? Igen, sokáig én is (jó drága, benzinkúti) aksit vettem, ezért van két tucat belőle.

Comments are closed.