1966 Star Trek, 1987 Apple concept, 2011 Apple keynote

Mi a közös a három dátumban? Természetesen a hanggal vezérelt számítógép.

Majel Barrett Roddenberry 1966 óta a számítógép hangja a Star Trek univerzumban (Mudd’s Women (13 October 1966)).

1987-ben (érdekes módon ekkor adták le az első epizódot az új Star Trek: The Next Generation sorozatból is) az Apple megjelenítette az alábbi koncept videót:

És tegnap bejelentették a Siri-t, egy hang vezérelt személyi asszisztenst, amelyet beleépítenek az iOS 5-be és lényeges része lesz az új iPhone 4S-nek.

Ezzel egy újabb (38 éves) Star Trek ötlet válik végre valósággá.

via waxy

3 Comments

  1. Szerintem ennél is, mint úgy általában a nagy scifi ötleteknél, érdemes utánanézni, hogy mik voltak az ötlet korábbi megjelenései. A hangvezérlésre nagy hirtelen találtam egy 1961-es IBM hangvezérelt számológép projektet, amit ki is állítottak az 1962-es világkiállításon. És ez még az ismertebb példák közül való, biztos lenne korábbi prototípus.

  2. A Star Trek-es példa jobban párhuzamba vonható az Apple terv komplex szövegértésével, mint a Shoebox 16 szóból és 10 számból álló szókincsével.

    Abban azonban igazad van, hogy a valódi, már elért eredmények nélkül nem teljes a kép.

  3. Voltak úgy 10 éve is mindenféle hangfelismerő, vezrélő és szöveg diktáló megoldások.

    A kérdés most is az lesz, hogy mennyire megbízható és pontos, mennyire tökéletes kiejtéssel működik, vagy felismeri majd a Robert Capa leszármazottai által beszélt magyarorsan tört angolt (ti: Capanese) is? Hogy mikor jön majd belőle magyarul is értő változat? Vagy hogy mit fog kezdeni a hangfelismerés azzal, hogy a háttérben szól a tévé, miközben szövegelsz neki.

Comments are closed.