Timelapse kütyü

Timelapse kamera

Imádom a timelapse videókat (tilt shift nélkül, ha kérhetném), lenyűgöz, ahogy órákon keresztül felvett történések egy pillanat alatt lejátszódnak a szemem előtt. Ráadásul egy csomó dolgot (csillagok járása, egy növény virágba borulása) nem is lehet másképp elkészíteni.

Timelapse videót ma már sokféleképpen lehet készíteni: használhatjuk a webcam-ünket meg egy szimpatikus szoftvert, ami adott időnként képet készít, fényképezőgépünket beépített vagy külső időzítővel, avagy a fenti képen látható, kifejezetten timelapse videók készítésére készült kütyüt.

Utóbbi előnye, hogy nem kell egy tonnányi JPEG képet videó formátumba alakítani, hanem a végeredmény azonnal AVI formában jön ki a készülékből. Ezen kívül HD felvételt készít, vízálló és szabvány állvány csatlakozóval (6-os csavaranya) van ellátva.

Az egyszerű kezelhetőség érdekében persze kompromisszumokra is számítani kell: a lencse vagy “normál” vagy makró módban használható, 6 előre definiált időzítése van: (1 perc, 5 perc, 30 perc, 1 óra, 4 óra, 24 óra), de a Windows-os programmal egy saját beállítás is készíthető hozzá (5 másodperc és 12 óra közötti időintervallumot megadva).

Alap esetben egy 2Gb-os flash drive-al jön (szerintem ez valamilyen SD kártya lesz), ami 8Gb-ig lecserélhető. Használatához négy darab AA elem (ceruza elem) kell, amivel 38 órán át vesz fel 5 másodpercenként képeket – azaz kifejezetten energia takarékos a kicsike.

Az USÁ-ban 149$-ért árulják, ami ahhoz képest elég húzós, hogy csak egy feladatot tud ellátni kameraként, de ha pont ez kell, akkor épp az egyszerű használata teszi csábító kütyüvé.

via LikeCool