Akasa PC előlap

Pár napja a képen (igen kis méretben) is látható Akasa PC előlap boldog tulajdonosa lettem, ugyanis rendelkezem még egy Midi toronyba épített PC-vel, amihez egy 17″-os képcsőves monitor társul. A PC műszaki paraméterei teljesen kielégítőek netezésre, tévézésre, meg kedvenc játékaim játszására, bár a 3 éves alaplapon és az 1.9Ghz-es AMD procin valószínűleg már nem futna el az Assassin Creed. Mivel ez utóbbi nem kitétel, ellenben az igen, hogy kényelmesen tudjak rajta videót vágni (a szintén ősidőkből rajtam maradt, ámde teljesen használható programmal), valamint a monitor is remekül működik, ezért jelentősebb bővítést nem terveztem.

A nem jelentősebb bővítés viszont egy ideje tervbe volt véve, mégpedig egy, a fenti képen is látható előlapi eszköz, aminek USB és audió kivezetéssel kell rendelkeznie. Sajnos a midi házam a földön található, s ebből a szempontból zavaró helyre tették az elől lévő USB kivezetést. A földre. Hang viszont csak hátul van, én meg galád módon hol fülest használok, hol hangfalat, viszont ezeket asztal alá bújva váltogatni nem jó. Gondolkodtam még IKEAHackben (asztalba vezetek csatlakozókat) de ezt végül elvetettem.

Maradt tehát az előlap, ami meglepően sok pénzért érhető el, vagy ha kellemes az ára, akkor csak USB Hub. Ebből a legjobb kritikát, valamint ingyenes szállítást az Amazon által árult Akasa kapta, amivel csak azért nem vagyok 100%-ban kibékülve, mert fekete, míg a házam a szokásos piszokszürke.

Az Akasa egy tonna kábellel és fölösleges helyet nem tartalmazó csomagolásban érkezett. A kábelköteg átmenetileg idegesített, viszont egy részletes (angol, német, francia stb, magyar nem) leírást is adtak hozzá, amin minden kábel jól azonosíthatóvá vált. Itt derült ki az is, hogy a készülékből van ezüst, fehér, sőt piros színű is, csak épp az Amazonnál már nincs.

A kábelek vizsgálatánál jöttem sajnos csak rá, hogy “pofára estem”, ugyanis míg én naivan azt gondoltam, hogy alaplapi tüskékre fogom az audió kivezetését rádugni, addig az Akasa úgy gondolta, hogy ez nincs megfelelően szabályozva, így olyan kábeleket adott, ami standard jack dugóban végződik. Ezzel viszont az a baj, hogy marad továbbra is a dugdosgatás, csak most nem hátul, hanem elől, ami jobb, viszont keresgélhetem ugyanúgy a földre pottyantott hangfalkábelt. Maradt az Y kábel, mivel a hangfalam kikapcsolható + hangerőszabályzós, ami természetesen kézre esik, így remélhetőleg nem lesz számottevő minőségromlás a fülesben.

Számomra szintén használhatatlan feature, hogy a ventillátorok sebességét szabályozni lehet, mivel az alaplapra 4 pines csatlakozó való, viszont az Akasa kábelje csak 3 pinnel jött.

Pozitívum viszont, hogy (a fent említett audió kivételével) minden kábelből van belső és külső használatra való: azaz van olyan USB kábel, amit hátul kivezethetünk, valamint van belső és külső firewire kábel is.

Meglepő volt viszont, hogy az SD kártyát csak “fejjel lefelé” tudtam behelyezni az olvasóba, valamint nem volt különösöbb “beolvasom a meghajtót, mit akarsz vele csinálni” windowsos interakció. Részben hiányoltam csak, ugyanis ilyenkor derítem ki, hogy melyik meghajtóra mappolta az eszközt az OS.

Nem volt viszont gond a külső USB vinyóval, azt annak rendje és módja szerint megjelenítette.

A külső SATA, Firewire csatlakozókat megfelelő eszközök hiányában nem próbáltam.

Összességében 3/5 pontot tudnék az eszközre adni.

Előny:

  • a fellépő igényt (USB, audió előlapi kivezetése) teljes mértékben kielégíti
  • az extraként kapott kártyaolvasók működnek
  • szinte minden eshetőségre felkészültek kábelügyileg
  • UPDATE: mindenképpen nagy plusszpont, hogy minden kábel remekül fel van címkézve és a leírás is jól értelmezhető – akár minimális angol ismerettel is.

Hátrány:

  • úgy tudom a ventillátorom (meg a proci csatlakozása) nem elavult. Ha így van, akkor miért nem tudom a ventillátorokat összekötni az eszközzel? (UPDATE: eltérő teljesítményű processzorok csatlakozása)
  • Audióból csak hátul kivezetős verzió létezik, ez ugyan egyéni szoc.probléma, de kábelt kellett vennem.
  • A kártyaolvasó fura.

4 Comments

  1. Én is sokáig notebookoztam (tulképpen még mindig), de a céges notebookon erősen megnyirbálták a lehetőségeimet, privát egy netbookot használok, ami 90%-ban elegendő, a maradék 10%-ra vettem elő a PC-t, ha már még mindig megvan és használható 🙂

Comments are closed.