Egyfunkciós kütyük [Apple]

Mit szólnál hozzá, ha egy (külső) DVD meghajtót kizárólag egyetlen géppel tudnál használni? Pontosabban kettővel. Viszont azon kívül – hiába van USB csatija – fölöslegesen dugdosnád más gépekbe? Mindezt az USA-ban 79$-ért, azonban a német boltból már 79€-ért?

Nos a helyzet az – nem is akartam elhinni -, hogy az Apple a Macbook Airhez kiadott Superdrive DVD meghajtója kizárólag a Macbook Air gépekkel, valamint a Mac Mini Serverrel hajlandó együtt működni. Ha esetleg vettél más gyártótól netbookot, amiben szintén nincs DVD, vagy média box-ot, amihez csatlakozhatsz DVD lejátszót, akkor gondjaid lesznek.

Persze aki Apple-t vesz, annak nincs más gyártótól kütyüje, úgyhogy nincs is itt semmi probléma. Igaz?

Ha mégis meg akarnád hackelni, akkor a MacBook Air SuperDrive for all -t kell elolvasnod.

15 Comments

  1. Majd az lesz igazán szép, amikor egy ilyen ketyerét csak és kizárólag egy fizikai eszközhöz lehet majd használni. És persze amikor majd minden egyes műveletről jelentést küld az Apple-nek.

    Drága, de hát Mac.

  2. @Andrei: a jelentéses dolog most sem kizárt, ismerve az Apple zártságát, nem lehet tudni, hogy mi megy a háttérben. Éz Apple cuccot használókat ez semennyire sem érdekli, meg sem próbálnak utánajárni…

  3. Éppen ezért kell a Chromium-ot használni, annak az esetében már tudnánk, ha a Google-nak jelez-e a program. Amúgy én már a Gmail-en kívül nem használok semmilyen programot. A böngészőjük gyenge szerintem, a keresőjük pedig eléggé spam-es, és nem túlzottan biztonságos.

  4. Ez valóban kirekesztő megoldás az Apple részéről, és EZT A TERMÉKET emiatt nem is venném meg tőlük (mástól se).

    De azért nem teljsen példátlan ez az eljárás. A Dell például spéci csatlakozóval gyártja a külső DVD meghajtóját, így még bedugni se tudod egy normál USB-be. Ebből következően esélyed sincs hackelni, ha nem állsz neki szétfaragni a spéci USB csatlakozójukat….és lefogadom, van még néhány ilyen gyártó.
    http://bit.ly/hg4dk9

  5. Ez valóban nem szép dolog a DELL-től (sem), bár legalább ők nem árulnak zsákbamacskát: a csatlakozójuk jól láthatóan nem USB. Ezzel szemben az Apple-nél USB-nek tűnik, tehát joggal lehetne elvárni, hogy máshol is működjön. Szerintem.

  6. Én egy 20 ezer forintos kütyüt nem hackelek hardware szinten, nem kezdek neki forrasztgatni és nem használom félig kibelezve (http://www.flickr.com/photos/tnkgrl/sets/72157605790040071/). Ehhez nagyon hardcore HW-Hackernek kell lenned – de legalábbis értened az elektronikához, forrasztgatni nyomtatott áramkört stb, ami ma már nem annyira kézenfekvő feladat, mint a hőskorban, amikor az “építek egy gépet” mondat még arra utalt, hogy ellenállásokból és tranzisztorokból forrasztod össze.

  7. Igazából nem néztem meg, hogy mit kell vele csinálni. Forrasztgatni én se állnék neki, az biztos. Szóval egyezzünk ki benne, hogy ez így hülyeség. Nem is értem, hogy miért nem lehet szabványos csatoló felületeket használni mindenhol…

  8. Nekem az apple ilyen húzásai miatt érik az elhatározás, hogy végre eladjam a francba az iMacemet, és kerítsek helyette valami hagyományos gépet. Aztán már otthon is jöhet (megint) a linux.

  9. Szerintem kár ebből nagyon ideológiai kérdést csinálni. A lényeg, hogy menjen, és megfeleljen. Ha ez megvan, akkor mindegy, hogy minek hívják.
    Nekem eddig jobban bejöttek a Macek a PC-knél. Az meg nem izgat, hogy egy külső DVD-nél milyen korlátozásokkal élnek: nem veszem meg.

    Van egy remek SATA/IDE-USB átalakítóm, amire hol beépíthető 3,5″ HDD-t dugok, hol meg a régi PC-ből kiberhelt beépíthető DVD írót. Nem szép, viszont működik. Soha meg se fordult a fejemben, hogy Apple gyártmányú külső DVD-t vegyek.

  10. Frissítés: most jelent meg az új Mac Mini, és teljesen kihagyták belőle az optikai meghajtót, illetve megszüntették a MacBook kategóriát, amiben még volt DVD. Fogynak a gépeik, amikben még van optikai meghajtó.

    Lehet, hogy mégtöbb külső meghajtó eladására pályázik az Apple, de nem lepne meg, ha rájöttek volna, hogy nem fogy, így talán szükség is egyre kevésbé van rá.
    A posztod meg linkeltem, mert témába vág.

Comments are closed.