Mennyi adatod van?

Elgondolkoztál azon, hogy mennyi adatod van? Az egyszerűség kedvéért csak a vinyón lévőket nézzük, a porosodó DVD-ket és CD-ket ne.

Most nézem, a legnagyobb elérhető vinyó 2 terrás. Amikor először vettem winchestert, akkor 420M volt a legnagyobb. Vagyis amit meg is tudtam fizetni.

Van három notebookom, 2x160G és 1x40G, azaz 360G.

Van egy PC-m, amit használok, abban van egy 250G-s vinyó.

Egy külső vinyó, amit rendszeresen használok, 500G.

NAS: 3x400G, de RAID-ben, szóval az 800G.

Ne felejtsük el a Sun servert, abban van 18G :).

USB Stick, SD kártya, PDA, mobil összesen 16+16+8+2+2= 44G.

Összesen 2Terra adat, ami elérhető.

Ezen kívül több, 80-250G közötti vinyó, amikről folyamatosan adatot akarok menteni, de legtöbbször mást csinálok 🙂 Mivel ott per pillanat nem élő adat van, nem is számítom bele az aktívan használt területbe. Nem is lenne fair, hiszen a használhatósághoz külső USB házba kellene őket csavarni …

A RAID nincs tele, de egyébként majdnem mindenen “csak” 5-10G szabad hely van.

Neked mennyi adatod van használatban?

Ha vinyót vennél mire költenél inkább pénz? SSD? NAS? PATA? SATA?

Inspired by Lifehacker

Fotó kredit: c.j.b

25 Comments

  1. Notebook: 250 ebből olyan 150-180 GB foglalt…
    Asztali: 160+1000 (ebből 120+700 foglalt kb)
    média tank: 800+120
    Személyes cuccok (telefon, pendrive): 8+16
    Szerveremen: 500-ból oyan 150G
    Vállalati szervereken lévő home könyvtáraimban passz de olyan 2-300 G
    Felhőben meg fene tudja mennyit tárolok…

    Sok. 🙂

  2. Nem emléxem az összesre, de ami tuti:
    A régi NAS-ban: 2x250g
    A file szerveremben (felújítás előtt): 2.7 tera 6 wincsiből összerakosgatva
    HTPC: 500g
    Asztali: 500+750+1.5 tera
    Laptop: 500G
    USB: 1.5t, 1t, 500g, 2x750g, 2x500g, 1x250g

    Meg még van pár 250-es errearra, de fogalmam sincs, honnan kerültek elő 😀

    Jelenleg épp racionalizálni próbálom és építeni egy új fileszervert 8×1.5 terával raid 5-ben. Bár ott nagy probléma lesz ha egyszer le akarom cserélni, mert a fene tudja mire mentem majd eheh

    Ja és ez a lista nem kamu 😀 Kicsit erős bennem a hörcsöghajlam hehe 😀

    Szabad helyem meg sosincs túl sok max 2 tera lehet rajtuk szabadon 🙂

  3. Hmmm, hát lássuk csak.
    Itthon:
    – Asztali “dolgozós” gépben 320G+80G, ~70%
    – Notebook 80G, ~50%
    – Nappali 80G, ~100%
    – Médiabox 320G, ~50%
    – Fejlesztőszerver 80G, ~40%
    – Telefon és pendrive 2G+16G, ~90%

    Munkahelyen:
    – Asztali gép 160G, ~70%
    – Fájlszerver, “korlátlan”, ~10G

    Felhő:
    – Dropbox ~3Gb
    – FTP ~2G

    Ha mindent összeadok, akkor nekem nincs is olyan sok. Filmeket nem gyűjtök (inkább zenét), a 20 megás PSD fájlokból, meg az 10-20 kilós HTML és CSS fájlokból lassan jön össze a sok, ráadásul azokat Dropbox-ban tárolom :). Benéztem a szekrénybe, ott láttam tornyosulni még legalább 5db winyót, de azokat inkább a kukába kéne dobni.

  4. Nézzük csak:
    Notebook: 500G
    külső vinyók: 1T és 160G
    Telefon 16G
    Pendrive: 8G

    A külső vinyókat leginkább csak backupra használom (fotók, zenék, a terrásra filmek), azt viszont ahogy a nagykönyvben megírva: különböző helyeken tárolva.

    A legfontosabb viszont a szeretett Dropboxom ~4G

  5. Nem titok 😀 mindent, ami tetszik. Értsd ez alatt azt, hogy full sorozatokat, filmeket, zenéket, képregényeket, hangoskönyvet, mp3-at, ebookot illetve a többszázas dvd készletem ripjeit, mert nem fér el a lakásban, ezért levittem őket a pincébe 🙂

    Ennek csak egy részét olvastam, láttam, hallottam, de a párom már ráfüggött a HTPC-re és szorgos sorozat addikt illetve mindig van valami jó a készletben, amit meg tudunk nézni együtt esténként 😀

    Meg más is örül ha kér valamit tőlem és pikk-pakk megkapja ha átugrik egy wincsivel. Azt szoktam mondogatni, hogy én nem ismerem a törlés gombot 😀 ez valami betegesség lehet, de egyelőre bírom anyagilag és technikailag hihihi

  6. Lexandro kispályás vagy, nekem több mint 20TB-ot foglalnak az anyagaim, és ezek közt nem nagyon vannak filmek, videók, zenék. Szinte kizárólag csak fotók…

    Martina: tetszik ez a poszt, már régóta valami hasonlót akarok mindig írni, mikor ránézek az asztalon tornyosuló vinyó hegyekre.

  7. És ami ennél sokkal érdekesebb, mennyi az az adat, amire tényleg szükséged van.
    Nekem van pendrive-om (2x), külső vinyóm, online tárhelyem, memóriakártyám, telefonom, az xboxban diszk… stb.)
    Ehhez képest azok az adatok, amik tényleg gáz lenne ha elvesznének, első körben mondjuk beleférnek nem is tudom, mondjuk 256 megába (naagy ráhagyással). Ezen felül még hozzá számolhatok mondjuk pár fényképet, amik még nincsenek meg kinyomtatva, de igazából a pótolhatatlan adatok mennyisége elhanyagolható.

  8. Banyek: nekem pl a 20TB archívumom nagy része a munkámhoz kapcsolódik, így valóban fontos és szükséges dolgokból áll. De abban igazad van, hogy én ezzel valószínűleg a kisebbséghez tartozom.

  9. Fotoriporter: értelek is meg nem is.
    Gondolom ha ennyi van, akkor azok raw képek, nem? Fehéregyensúly, expoziciókorrekció stb. után nem érdemes már jpeg-ben tárolni? Végülis ha feldolgozáskor ezeket megcsinálod, akkor nem ad hozzá már semmit a raw, vagy tévedek?

  10. Banyek: egyrészt a RAW feldolgozó programok is fejlődnek, így egy néhány évvel ezelőtt készült RAW fájlból lényegesen többet tudsz ma kihozni, mint akkor mikor készült. Másrészt ha bármilyen szerzőjogi, eredetiségi vita van, a RAW a leghitelesebb digitális negatív.
    Ha csak JPG-ben tartod meg a fotóidat, az kis túlzással ugyanolyan, mintha minden negatívot kidobálnál, miután lenagyítottál róla egy sorozat 10×15-ös papírképet.

  11. Martina: jellemzően inkább beépíthető vinyók, amiket egy USB dokkolóval szoktam rádugni a gépre, amelyiken épp hozzá akarok férni a tartalmukhoz. De van 1-2 gyári szerelésű külső vinyóm is, ezek inkább a hordozhatók. Viszont USB helyett/mellett jobban preferálom az olyan külső vinyókat, amik FireWire-en is tudnak kommunikálni.
    NAS eddig még nem került a látóterembe, most fontolgatom, hogy talán érdemes lenne – de igazán komoly szükségem nincsen rá, ezért egyelőre nem ruháztam még be ilyesmibe.

  12. Most épp nincs, sajnos. Ár / érték vonalon nem vagyok belőle naprakész, és amikor utoljára szalagos egységet használtam (~1 éve) akkor abban 5 magnó volt, és a robot olyan 2m x 2m x 1,5 m lehetett. 😉
    Viszont most utána fogok nézni.
    Amúgy én a fényképeimet úgy archiválom, hogy kinyomtatom őket, de már nem sokáig, mert kezdek visszaszokni a filmes gépre, ott meg kevés helyet foglalnak a negatívok. 🙂

  13. Banyek: arra sincs garancia, hogy a papírkép tartósabb a digitális fájlnál, és a napilapos/hírügynökségi munkában az analógnak egyszerűen nincsen létjogosultsága sajnos.

    Nekem jellemzően közepes távú tárolásra van szükségem. Általában 1-1 képet kell előkeresni az archívumból, amihez nem árt a random hozzáférés (szemben a szalag soros hozzáférésével). Általában off-line vinyókon tartom a cuccot, amiket csak akkor dugok a gépre, ha épp kell valami az egyikről. Biztonsági mentés pedig redundánsan szokott lenni mindegyikről másik vinyón.
    A biztonsági mentésre jó is lenne a szalag, csak a vinyó egyszerűbbnek és olcsóbbnak tűnik. Viszont ha beleásod magad, érdekel engem is a történet.

    Martina: a képeim általában 8-21MB-os RAW fájlok, ezek viszont ezrével tárolva. Ez a mennyiség már nem felhő kompatibilis, mivel DHL gyorsabban szállítja vinyón, mint a rendelkezésre álló sávszélességen képes feltöltődni akárhova.
    Persze valamennyire felhő jellegű megoldások vannak az életemben, és azoknak meg is van az értelme.

    RAID használok bizonyos dolgokra, de az archívumom jelentős részénél elég ha két példány van belőle, nem kell raidben kettőzve és frissítve tartani. Például a véletlen törlés ellen nem véd a RAID sem, míg az aszimetrikus manuális kettős mentés képes lehet rá. Ráadásul ez kevesebb befektetést is igényel.

    A NAS az adataim bizonyos részénél jól tudna jönni, de tetemes részénél felesleges. Fontolgatom is egy ideje, hogy bevezessem valamilyen formában, de egyelőre még csak latolgatom az esélyeket. Égető szükség nincsen rá.

  14. Attila: a NAS (RAID) a hardwarehiba ellen jó megoldás, amikor még nincs meg duplán az adatod. Egy 3-4 vinyóból álló NAS-t el lehet dugni és nem kell folyton azt nézni, hogy mikor kell a másik USB vinyót elővenni 🙂 Ráadásul ha több géped van, akkor egyszerre bármelyikről elérheted a hálózatban.

    A redundancia az adatok fontosságával egyenes arányban fontos, ebben teljesen igazad van. Csak ezzel tudsz a véletlen törlések ellen védekezni (illetve az írásjog elvonásával …).

  15. Martina: értem én, hogy mi a NAS előnye, csak még azt nem tudom, hogy amit nyújt – leginkább kényelem – megéri-e nekem a beruházást.

    Van RAID-es USB külső vinyóm, és tudok párhuzamosan 2-3 külső vinyóra menteni.

    A NAS annyit tenne ehhez hozzá, hogy hálózaton elérhető, nem kell USB-n rákötni a gépre, és messziről, vagy más gépről is el tudom az adataim érni. Viszont más gépet ritkán használok, messziről elérnem ritkán kell az anyagaimat, és még ha igen, akkor se okoz akkora veszteséget, ha nem sikerül. Szóval marad a kényelmi szempont…

  16. Igazából bármennyit egy egy időben keveset írsz rá (nem adatmennyiségben, hanem I/O tekintetében.)
    Pontosabban ha rá tudsz tenni egy 32 Gb-nál nagyobb merevlemezt, akkor bármennyit.

  17. Hello megint én vagyok most öszeirtam mivan bene
    1db xilence proceszor hütö-proceszor3gb-1mgkesel
    1dbAti rájdon hd3450video kártya+1db hütö ventilátor.1GB ram.250Gbvincseszter.1dbDvd iro.
    1dbmobilrek+80gbvincseszter.1dbházhütö ventilátor.
    Tápegységem ms-400atx p4es.Még szeret nék beleteni
    egy 500gb hitacsi vincsesztert meg 2db ventilátort.elfogja e birni atápegységem?
    Megköszöném haszak szerüen válaszolna nagyon fontos!!!Elöre is köszönöm

  18. szia!

    Igazából nem tudom, hogy hol nézzek utána, hogy mennyit fogyasztanak ezek az alkatrészek, de nekem úgy rémlik, hogy egy 400 Wattos tápnak ennyit el kell tudni vinnie.

Comments are closed.