Bemenjek a gépedre?

Gondolom veled is előfordult már, hogy be kellett menned valakinek a gépére és nem volt SSH. Vagy jó lett volna, ha hirtelen látod, mit csinál. Ez persze nem lehetetlenség, van rá jó pár megoldás. Mi a cégnél a belső hálón a Netmeetinget használjuk – nem kell installálni, hiszen jön a Windows-zal, egyszerű, nézem, hogy mit csinál a másik és boldogok vagyunk. Igen ám, de a Netmeeting nem mindig működik: például nem szereti a belső VPN-ünket, amit viszont muszáj használnunk, ha nem az irodában vagyunk.

Ha saját szerverünk van, akkor használhatunk egy OpenVPN+RealVNC kombót, ami istenhez hasonló hatalmat ad: nem függünk senkitől és semmitől, ingyenes és teljes körű, ügyesen megoldva még csak észre se veszik, hogy Te is nézed, amit csinálnak. Ilyet az ember a saját gépeire tesz fel, ha biztonságosan akarja őket elérni. Nekem is van, a tűzfal mögötti területre csak így lépek be. Ráadásul tudok scannelni, nyomtatni 1100km távolságból. A baj csak az, hogy néha az OpenVPN se segít.

Már tetszetősebb megoldás a Mikogo, ingyenes, regisztrációhoz kötött és gond nélkül átmegy a HTTP proxyn is. Ráadásul van belőle hordozható verzió, azaz nem kell telepítenem, csak beállítanom a proxyt. Mi webkonferenciára használjuk, fel is lehet venni az egészet videóként, tulajdonképpen jól használható darab. Az egyetlen kényelmi problémám vele az, hogy macerás beállítani a proxyt, ami viszont fontos, mert 95%-ban proxy mögül kell használnom.

TeamViewer

Az overkill megoldás azonban a TeamViewer és a TeamViewer Host.

  • nem kell beállítgatni semmit
  • ingyenes (privát használatra)
  • átmegy a HTTP Proxyn*
  • egy session = egy véletlenszerűen generált jelszó
  • hordozható
  • van webes (flash) felület (regisztrációhoz kötött)
  • 3MB Zipelve (a hordozható verzió)
  • partnerlistát kezel
  • van belőle Linux, Windows és Macintosh verzió (és Flash, ha épp nem tudod telepíteni …)
  • van iPhone, iPad és Android verziója

* 4-es release

Minden gépemen és az USB sticken is van egy TeamView portable kliensem. Ezt ugye nem kell telepíteni, ha be kell mennem valakinek a gépére, akkor csak eldobom neki zip-ben, ő kicsomagolja, elindítja, kapok tőle ID + PIN párost és örülünk a technika vívmányainak.

Tökéletesen működik, ha alkalmi segítségnyújtásra kell, használhatatlan viszont, ha állandó jelleggel kell a gépünknek elérhetőnek lennie. Ugyanis a PIN minden egyes session után automatikusan újra generálódik (úgymint biztonsági megoldás, nehogy később bárki benézzen a gépedre). Akkor is új PIN generálódik, ha nem sikerül belépni.

Állandó jellegű  használatra viszont telepíthetjük a TeamViewer Host komponenst (ez telepítést igényel), ami generál nekünk egy ID-t, viszont a jelszót mi magunk adhatjuk meg. Ha pedig regisztrálunk a TeamViewer weboldalon, akkor partnerlistánkba felvehetjük az ID-t, beszédes aliast adhatunk neki, sőt akár a jelszót is megadhatjuk (de ezt azért nem ajánlom).

A TeamViewer Host Windowson nem indul el automatikusan, ha ezt akarjuk, akkor nekünk kell berakni a megfelelő helyre (Linuxos, Mac-es és iOS verziókat nem próbáltam).

Bármelyik verziót választjuk nem jutunk be észrevétlenül a gépre, a klienst folyamatosan értesítik arról, hogy megfigyelés alatt áll – hackelésre inkább más VNC programot használjunk.

Az egészben persze az  a leggyönyörűbb, hogy végszükség esetén akár mobil készülékről is beléphetünk a gépünkre. Ilyetén nézve pedig van valami perverz öröm abban, amikor a mobilról lecsapjuk a bekapcsolva felejtett PC-t, mert lusták vagyunk az egyik szobából átmenni a másikba.

5 Comments

  1. Lexandro:
    “van rá jó pár megoldás” 🙂

    A crossloop windows/mac/android -ra van, telepíteni kell – semmivel sem gyorsabb, mint a teamviewer, amit ráadásul nem muszáj telepíteni és van iOS-re is. Vagy nem találok valami linket?

    A join.me érdekes, bár a frászt hozta rám azzal, ahogy elkezdte a letöltést. Inkább a játszógépről próbálom ki, nem bízok benne, de ki fogom próbálni. Viszont ha jól látom, ezt se tudom úgy használni, mint a Teamviewer Host-ot.

  2. logmein ?
    magyar (félig), ingyenes, kliens sem kell, mert böngészőből megy, de van telefonos kliens is. Átmegy proxy-n is, én akkor lepődtem meg, amikor az irodai gépet be is tudtam kapcsolni távolról egy böngészővel…

1 Trackback / Pingback

  1. Biosba épített VNC | GeekLány

Comments are closed.