Canon Powershot G12 vs Nikon Coolpix P7000

Két hete azon agyalok, hogy milyen fényképezőgépet vegyek. Kompakt gépem ugyanis nincs, a tükörreflexes meg negatívos és nehéz, viszont utazni fogok, ergo valamire szükségem van.

A választás – többek között Kelt ajánlása miatt – a Canon PowerShot G12-re esett, amit még nem lehet kapni, de állítólag napokon belül a boltokban lesz. Közben Amazonon volt egy kis link, hogy az emberek cirka harmada, aki megnézte a Canont, végül Nikon Coolpix P7000-t vett. Mert a Nikon már kapható.

Canon PowerShot G12 Nikon Coolpix P7000

A két gép ránézésre szinte ugyanaz, sőt a specifikációja is, bár vannak eltérések.

A Canon előnyei közé sorolnám a kihajtható nézegetőt, a sztereó mikrofont és a sokrétű funkcionalitást, a Nikon viszont egyértelműen nyer objektívben.

A Canonnal közelebbről lehet makrózni, a Nikon viszont jobb optikai zoom értéket tud.

A Canon zárideje jobb, a Nikonnál magasabb ISO-t lehet állítani.

A Canonnak van vízalatti felvételekre optimalizált programja, a Nikonnak viszont napkelte/napnyugta és éjszakai tájkép programjai vannak.

A Nikon könnyebb és kapható, a Canon többféle kártyával működik és már ketten is inkább várnának rá.

Mondd, Te kit választanál?

15 Comments

 1. Én a Nikont.
  Mondjuk mert amúgy is Nikont használok.
  Viszont a specifikációd szerint is jobban tudnám használni, mert keveset makrózom, és sosem fényképezek víz alatt.
  Illetve egy kisgép legyen minél könnyebb.

 2. Amelyik jobban kézreálló…
  Mondjuk a kihajtható display okos dolog…

  A nagy ISO és hasonló dolgok nem sokat érnek majd a valóságban, a sok ‘program’ motívum sem ér sokat, szóval amelyik jobban kézreáll, kényelmes.
  kb. egyforma a két gép,

 3. Ugye ennek az előny/hátrány listának legalább felét (az egészet?) csak viccből írtad ide?
  A vízalatti mód nélkül is lehet vízalatt fotózni, ha akarsz egyáltalán.
  A magasabbra állítható ISO általában semmit sem ér. Ennél az érzékelő méretnél szinte csak dísz szokott lenni. Persze kinél hol a tolerancia küszüb a pixeltengerben.
  A programmódok amúgy is parasztvakításnak vannak (ti VPS=Vakulj Paraszt System).

  Nekem egyébként még ilyen (és hasonló) kompakt gép még soha nem jött be. Volt már 1-2, de mindegyiken túladtam, mert nagyon limitált. Nekem ezek nagyon nem állnak kézre, és a képminőségükkel se jövök jól ki. Amit meg akarok velük valósítani azt általában nem sikerül, amit lehet, azt meg a telefonom is tudja, és legalább nem egy külön doboz. Én inkább cipelek egy normális tükörreflexest. Olykor kettőt. Lehet, hogy abból kéne egy kisebbet keresnem, de abban is finnyás vagyok…
  ,-)))

  Csatlakozom Tamáshoz és Viktorhoz. Próbáld ki mindkettőt! Lehetőleg élesben, ne csak egy boltban. Én boltban kipróbáltam, elvittem nyaralni, csalódtam és eladtam….eddig mindet.

 4. No-no, azért vedd figyelembe, hogy én sem fotóművész nem vagyok, sem fotó riporter. Kezdjük pl. azzal, hogy nem vagyok hajlandó tükörreflexes gépet cipelni, ámde simán bepakolok a hátizsákomba két (három) notebookot, pc-t, tabletet, pda-t stb. ha úri kedvem úgy diktálja. Szóval az én gépem legyen könnyű, ha már a vállamat húzza a hátizsák, legalább a nyakamba ne legyen betontégla, és legyenek élvezhetőek a képek. Nem kiállításra, hanem max 10×15-ös méretben.

  Az előny/hátrány lista a két készülék elérhető paramétereit sorolja fel, ahol kiemeltem az eltérőek közül a jobbakat/jobbnak tűnőket, tehát nem előny/hátrány felsorolás, hanem a specifikációk egymás mellé tétele.

  Aztán gondolj légy szíves arra is, hogy kompakt gép és kompakt gép között van különbség, pl. a Canon ára alig tér el egy belépő tükörreflexes gép árától (50-200-as objektívvel).

  Na meg a mobilodba rakott mini objektív (tűobjektív?) tuti nem fogja hozni azt a minőséget, amit ezek a gépek tudnak (már az objektív mérete is különbözik) – ezt még csak simán laikusként állítom. Persze nyomába se ér a kompakt a tükörreflexeseknek, de azt hiszem ezt az elvárást sehol sem említettem.

  Én nem tudom, hogy neked milyen mobiljaid vannak, de pl. képstabilizátort, low-light supportot sehol sem láttam, ezek meg tudják. Ez alapvetően egyébként is olyan dolog, hogy netbooktól nem várok el egy notebooknyi teljesítményt, a notebookot viszont egy jobb PC-vel illik túlszárnyalni. Ha érted mire gondolok. Én egy notebookot akarok, szerinted meg csak izmos PC-t kell vennem, és hordozzam magammal mindenhova, mert az a tuti, a notebook mind szar, mert azokba nincs bivalyerős videókártya pl. Nekem viszont notebook kell, azaz notebook kategória a fényképező gépek között.

  A kipróbálást nem bolti körülmények között sem nagyon tudom elképzelni, általában ez nem úgy működik, hogy elmegyek a Média Marktba (vagy akármelyik fotós boltba, ha találok még egyet), és “kölcsönkérem” egy hétre. Ezt nem tudom ti hogy oldjátok meg, nem olyan egyszerű, pláne nem akkor, ha a G12 még a boltokban sincs. Photokinán meg nem voltam, pedig itt volt a szomszéd városban, mea culpa. Akkor még nem tudtam, hogy ilyen döntés előtt fogok állni.

  Btw, köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat és tanácsokat, nov. 2-án elszaladtam boltba, és megvettem a nyertest – de ez már egy másik történet.

 5. Nekem Canon G10 volt, azzal úgy emlékszem nem lehetett zoomolni videó közben, csak mielőtt a felvételt elindítottad.

  Utoljára egy S95-ös kompaktot próbáltam, azzal lehet videó közben zoomolni. (Hamarosan írok róla bővebben is a blogomon. Eddig jobban tetszik, mint a G10.)

 6. És így utólag mik a tapasztalatok? Bejött a G12, vagy megbántad? Mi miért tetszik/nem tetszik? (Megírhatod a blogomra vendégposztként is… ,-)))

  Nekem a G12-t nem sikerült kipróbálni, egy kisebb rokonát próbálgattam, de az nem zoomolt videó közben. A kompaktokkal meg még mindig meg vannak a szokásos gondjaim….viszont azóta legalább ezeket nagyjából sikerült megfogalmazni a blogomon. Persze azt sosem tagadtam, hogy én egészen máshonnan közelítek a kérdéshez, mint te. Nyilván a megoldás sem lehet ugyanaz mindkettőnk számára.
  ,-))

1 Trackback / Pingback

 1. Élet Internet nélkül | GeekLány

Comments are closed.