Mi lesz a tavalyi kütyüvel?

Téged is hajt a vágy, hogy megvedd a legújabb kütyüket? Mit csinálsz velük, ha már nem kellenek? Ha már eljárt felettük az idő? Ha nem váltak be?

Barátoknál jártam a hétvégén, ahol arról beszélgettünk, mi lesz a régi kütyüinkkel. Mi lesz az 1000€-s PDA-val, aminek egyetlen hibája, hogy már nem kapható rá friss GPS szoftver? Mi lesz az egyetemen használt több tízezer forintos programozható számológéppel, aminek az adatbázisába a tételekre adandó választ is el lehetett rejteni? (Igen, ez még a PDA-k előtti időkből való.) Mi lesz az 1-2 éves mobiloddal, ami még működik, de muszáj megvenned az újat, mert az annyival jobb, szebb, okosabb? Mit csinálsz a számítógépeddel, notebookoddal ami még jó lenne irodába vagy tanulni, de már nem lehet rajta játszani?

Eladod

Felteszed a Teszveszre, a Vaterára, az Ebayre és bízol benne, hogy valaki lecsapja az aukciódat. Minél régebbi a cuccod, annál kisebb az esélyed a sikerre. Vannak sikersztorik, amikor valaki több pénzt kap a termékért, mint amennyit fizetett érte, de ez a kivétel.

Elajándékozod

Ha ismersz valakit, aki talán szeretné a kütyüt, de nem engedheti meg magának, odaadod neki. Ha mindig ugyanannak a személynek ajándékozod, akkor ő ezt akár kínosnak is érezheti, úgyhogy csak óvatosan, ha így teszel. Felrakhatod persze a Budapest Freecycle fórumra is [ha budapesti vagy (további Freecycle fórumok itt)], ami egy nagyszerű módja a segítésnek.

Kidobod

Sok kütyü, ami felett eljárt az idő, végzi a kukában. Működőképesen. Kár értük.

Az elektronikus kütyü veszélyes hulladék. A legtöbb esetben összegyűjtik őket és egy dél-afrikai (vagy más országbeli) telepen szétválogatják az újrahasználható dolgokat és a tényleges szemetet. A szeméttelepen gyerekek dolgoznak, éhbérért. A hulladék sok szempontból is veszélyes: egyrészt megsérthetik magukat, másrészt az ott lévő veszélyes anyagoktól (ólom, kadmium, higany, berillium) kaphatnak mérgezést, harmadrészt a szeméttelepek általában nem higiénikusak és azért szednek össze betegséget. Közben nem iskolába járnak, vagy játszanak, mint ahogy mi tettük, hanem azért gürcölnek, hogy életben maradjanak.

Tudatosság, (környezet)védelem

Mindenféle apropó nélkül arra kérlek, hogy mielőtt megveszel egy kütyüt, gondold végig, hogy valóban szükséged van-e rá. Mielőtt a szemétbe dobod a még működő képes elektromos kütyüd, gondold végig, hogy tudná-e valaki használni.

Fotó kredit: Guardian UK

További információk az elektromos hulladékról.

4 Comments

  1. Szerintem nem örül annak, hogy 20 éves kora előtt belehal vagy valamilyen mérgezésbe vagy egyéb betegségbe. A szeméttelepről pedig nincs kiút, pláne ha iskolába se tud menni.

    Nem tartom alternatívának az iskolapadban történő éhenhalást, de azt sem, hogy “nyugati”, “fejlett” országok cégei tömegesen vigyék el a szemetet máshova, majd mossák kezeiket, hogy “én védem a környezetet”.

    Alternatíva a tudatosabb vásárlás, az odafigyelés az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a rászorulók támogatása (nem kell rögtön Afrikában kezdeni, lehet a saját utcádban is). Lehet, hogy pont az egyik srác talál fel valamilyen módszert az elektrohulladék jobb lebontására…

  2. A segitsuk afrikat egy hatalmas alszentsegnek tartom. Meg a nagy es gazdag amerikaban is volna annak jo helye, leginkabb a sajat bokorlakoikat kellene a modern “dzsugelukbol” kikukazni. Termeszetesen en rasszista vagyk, pedig nem is, mivel mindenkit egyforman utalok 🙂

Comments are closed.