Védekezés E-zaklatók ellen

Az elektronikus kommunikáció egyszerre tud segíteni és ártani egy kapcsolatnak. Egyfelől állandó beszélgetésre késztet, amitől közelebb érzed magad a másikhoz. Másfelől szenvedsz ettől az állandó kapcsolattól.

Megadod valakinek az IM elérésed, mert gyorsabb és egyszerűbb megbeszélni a dolgokat. Nem gondolsz semmi rosszra, egészen addig, míg másnap még a bögre kávé előtt már ott vár a “szia!”. Legyen szó barátról, társadról vagy üzleti partneredről, az állandó “jó reggelt”-ek és “hogy vagy”-ok egy idő után nagyon idegesítőek tudnak lenni, főleg akkor, ha utána nincs lényegi beszélgetés. Egy idő után átváltasz láthatatlan módra, de ez nem állandó megoldás.

Ennél sokkal rosszabb, ha valaki az IM-ben megadott emailcímedet használva facebookon, iwiwen vagy myvipen kezdi el zaklatni az ismerőseidet.

Szóval hogyan tudod elkerülni az e-zaklatókat?

A legegyszerűbb, ha megbeszélitek a játékszabályokat. Ez főleg akkor fontos, ha mindkettőtök munkájához elengedhetetlen, hogy elérhetőek legyetek telefonon, IM-en, emailen. Csak azért, mert elérhető vagy a főnöködnek 9-től 5-ig, még nem jelenti, hogy bárki  másnak is elérhető vagy. Ha nem akarod, hogy munka közben zavarjon, akkor mondd meg neki előre. Nálunk bevált a “busy” státusz tiszteletben tartása, valamint a sima “working” válasz, ha elfoglaltak vagyunk.

Elképzelhető, hogy nem érti meg elsőre. Mondd meg neki nyíltan, hogy a “csak azt akarom kérdezni…” is zavaró munka közben. Ha ebből se ért, akkor a legvégső esetben törölheted őt a listából.

A másik megoldás, ha két accountod van, mint nekem. Az egyik accounton bárkivel beszélgetek, aki megkeres, de csak akkor, amikor valóban ráérek. A másik accounton a kevés kiválasztott bármikor elérhet, ha a gép előtt vagyok. A Pidgin erre tökéletesen megfelel, elég egy program a két hozzáférés kezelésére.