Chromium OS

Kirpóbáltam a Chromium-ot. Ha valaki nem tudná, ez a Google új operációs rendszere. A VMware image-et a gdgt oldalról szedtem le (via Noti – Kipróbáltam a Google Chrome OS-t), rátoltam egy USB-Stickre, VirtualBox alol bootoltam, és 10 másodperccel később a Chromium login képernyőjével szemeztem (képek Noti oldalán találhatóak, nézzetek el oda is).  10mp USB-Stickről szerintem fenomenális (kipróbáltam a biztonság kedvéért HDD-ről is, onnan persz lényegesen gyorsabb volt).

A felület nem egy nagy wasistdas, kapunk egy Chrome böngészőt és ennyi. Szövegszerkesztés, táblázatok, prezentáció: ha ezekre vágyunk, irány a web. Ami nincs web 2.0-ában, az nem is létezik.

A helyzet az, hogy ha nincs web, akkor a Chromium se létezik. Ne gondolja senki, hogy a Google OS müködik web nélkül, mert nem teszi. Állítgathatunk beállítások, engedélyezhetjük a wifi-t, eth-t, de ha nincs net, akkor nincs semmink. Ez van.

Pedig ha a Downloads könyvtár kiválasztásánál vetünk egy pillantást a FileSystems-re, akkor egyértelmű, hogy egy kifilézett Linuxról van szó: azaz lehetne itt minden, ami szem-szájnak ingere (amiért valószínűleg a gyorsaságot kéne feláldozni).

Miután a Chromium opensource, én már alig várom a shell-lel rendelkező hack verziót. Ha pedig lesz shell, akkor lesz minden más is, méghozzá piszok gyors bootidővel, köszönhetően a per pillanat kiherélt Linuxnak köszönhetően.

Ami egyébként az egészben a legjobban tetszik, az a “back to the roots”, vissza az alapokhoz gondolkodás: az OS-sel nem jön semmi (a browser, de az egy Linux disztróhoz vagy egy Windowshoz képest semmi), épp ezért gyorsan bebootol. Jól mutatja, hogy mennyi vacakot tölt be egy gép, mire azt állítja, hogy munkaképes. Pedig talán a tizede is elég lenne. Kisleány koromban ilyen érzés volt, amikor a DOS bebootolt grafikus felület nélkül, de a 95 körüli QNX se volt lassabb és annak már grafikája is volt. Ráadásul a QNX-nek böngészője is volt!

Ui: ha valaki megtalálja GUI felületen a kikapcs gombot, az írja már meg, hogy hol van. Én mindig a gépet lövöm le (virtuálisan is), de utána panaszkodik a szoftver, hogy nem tudja a tabokat helyreállítani. Köszi.

Utó-ui: miért kell még hónapokig várni a Chrome for Linuxra, ha már most is Linuxon (Chromium) fut a Chrome?

3 Comments

  1. Egy kis kiegészítés: a chrome os-ben a chrome fog futni, amibe “belecsomagolták” a google gearst (később meg a html5 miatt) működik az offlineba kapcsolás. Ha az alkalmazás fejlesztője úgy oldotta meg, akkor net nélkül is mennek dolgok (pl: gmail, remember the milk, greader, stb)

    Nem sok értelme van a shellel rendelkező chromiumnak, mert ha fel akarod rakni, ami szem-szájnak ingere, azzal egy csomó egyéb szolgáltatást is fel kell raknod -> ugyanaz lesz, mint egy ubuntu.
    A ChromeOS pont azért jó, mert nincsen shell, nincsen (ne legyen) filerendszer, stb…

    ui: safarban szétcsúszik a sablon 🙁

  2. Én is vártam a ChromeOS -t de mikor meghallottam hogy csupán egy chrome böngésző az egész “oprendszer” akkor lemondtam róla. Kis túlzással akár windowson is megoldhatom azt hogy kiherélem az oprendszerem felrakok egy chrome-ot, berakom autorunba és kész. Nincs olyan ember aki tényleg csak online tevékenykedne. Szükségünk van fájlokra. Arra hogy nálunk is meglegyenek a dokumentumaink ne csak egy felhőben.
    Persze második oprendszernek jó. Például még a fő rendszer betöltődése előtt választhatz. Csupán netezni szeretnél és 5mp -s boot kell vagy komolyabb dolgod van és a Fő oprendszeredet tölteted be.
    Persze netbookokra tökéletes. De arra is firefoxot raknék nem chromeot. (Ez már csupán fanatizmus. :D)

  3. +1
    safariban nálam is balra van csúszva a tartalom a kék keretben teljesen a széléig

    Chrome(ium) nekem sem igazán életképes koncepció még… amíg nincs mindenhol igengyors internet (hazai mobilszolgáltatások áráról most ne ejtsünk szót) addig ez alig életképes megoldás

    ja és a vezetékes max 1megabit fölfele meg hasonlók se igazán kompatibilisek

Comments are closed.