Mérd meg a netkapcsolatod sebességét

Sebességet mérni sokféleképpen lehet. Lehet mérni a pillanatnyi sebességet és meg lehet saccolni a netkapcsolatod maximális sebességét.

Utóbbira egyszerű eszközt ad kezünkbe a Speedtest.net. Nincs más dolgunk, mint ellátogatni a weboldalra.

Speedtest - tesztkezdés

A nagy sárga piramis jelez minket, a körülöttünk lévő kék dolgok pedig szerverek, amikkel tesztelhetünk. A szerverekkel kapcsolatban érdemes tisztában lenni azzal, hogy ezek más feladatokat is ellátnak, tehát a tőlünk való távolságtól és egyéb adatforgalmi leterheltségtől függően a maximális értéktől kisebbet is mutathatnak (pont ez történt velem a UPC 120 megabites vonalának tesztelésekor).

A legjobb eredményt általában akkor érhetjük el, ha a hozzánk legközelebbi szerverrel teszteljük a kapcsolatot (ezt egyébként a program automatikusan kiválasztja). Ha viszont direkt más géppel akarunk tesztelni, pl. egy keleti parti szerverről akarunk valamit letölteni, és tudni akarjuk, hogy milyen gyors lehet a netelérés oda, akkor a térképen kiválaszthatunk egy kék szervert, kijelöljük tesztgépnek, és a fenti gombot megnyomva (ahol a képen a Begin Test áll) elindíthatjuk a tesztet.

A teszt során egy nagyobb file-t tölt le a flash program, illetve egy kisebbet tölt fel, ennek során méri a sebességeket. Az eredményt ugyanezen az oldalon láthatjuk, valahogy így fog kinézni:

Speedtest eredmények

Ahogy a kép jobb felső sarkában láthatjuk, újra futtathatjuk a tesztet (ha pl. le/feltöltés közben futtatuk), vagy kiválaszthatunk egy másik szervert.

Érdekességképpen érdemes megnézni a “Your results” link (felső menüsor) tartalmát: az IP alapján kilistázza a további eredményeket. Pl. a tvnetes IP-mhez 2008.10.1-el tartozik egy 20mbit/sec-es sebesség is, holott csak néhány hete duplázták meg a netem 16mbitre, az IP címem viszont egy éve változatlan.