Virtuale Private Server (VPS) – Mi ez és miért kell nekem?

Minden geek álma, hogy saját szerverrel legyen fent a neten. Szervert viszont csak szépen, rendes vasból érdemes.

A PC házba betákolt PC típusú cuccoktól mentsen meg engem az isten. (Szép számmal akad ám ilyen a Victor Hugo utcában.) Rendes vas jó áron (használtan) megvásárolható.  Rendes vashoz pedig még ember se kell (szervíz processzor), aki beszaladgál a szolgáltatóhoz, hogy a helyszínen hegesszen meg valamit. De még a jó árával együtt is a szerver-hoszting lényegesen többe kerül, mint a VPS.

A VPS olyan mintha egy saját gépünk lenne, de

  • előre telepített, a (virtuális) vasra optimalizált oprendszerrel. Az oprendszer legtöbbször változtatható.
  • rendszeresen készítenek backupot
  • adnak 2 IP címet (amivel már lehet DNS-t szolgáltatni – szolgáltató függő)
  • arányosan olcsóbb költség beszerezni, mint a szervert + a szerverhelyet bérelni
  • telefonos segítséget lehet kérni

A VPS kiválasztása éppolyan fontos és kényes kérdés, mint bármi más, ami szolgáltatással kapcsolatos.

A szolgáltató legyen megbízható (per pillanat a Strato-nál vagyok, ez egy nemzetközi (UK, DE) szolgáltató cég, hostinggal és szerverekkel foglalkozik, 10 évre visszamenő elégedettségi mutatóval az ismerettségi körömben). A virtuális szerver adatain kívül (RAM, HDD, sávszélesség) nézzük meg azt is, hogy egy fizikai gépen mennyi virtuálisat szolgál ki, és azok milyen arányban állnak az össz elérhető terheléssel. Végül, de nem utolsó sorban a szerver ára legyen megfelelő – főleg magyar szolgáltatókra jellemező,  hogy a VPS nem (lényegesen) olcsóbb, mint egy dedikált szerver – akkor pedig érdemesebb a pénzt egy dedikált szerverbe fektetni.

2 Comments

  1. a magyar VPS szolgaltato, mint olyan, letezik? Nem tudtam rola 🙂 En a Joyent mellett kotottem ki, azert evi 200 dollarert a havi 10 TB forgalom, 256mb ram es 95%ig burstable cpu nem rossz.. na meg solaris.

  2. Pigeon: a Solaris az nagy plussz mindenképp (nekem az otthoni szerveremen fut). Ha tudtuk volna előre … 🙂 de az első sikertelen próba után a Strato jónak bizonyult, most pedig – amíg ki nem nőjük – inkább nem költöznénk. Azért megjegyzem a Joyent, hátha szükség lesz még rá.

Comments are closed.