Informatikus nő

Tegnap a webisztánon megjelent írás a nők és az informatika helyzetét boncolgatja, illetve arra készül egy körkérdéssel. A téma apropója az Ada Lovelace Day (márc. 24-én), amelynek keretében arra kérik a bloggereket, hogy bátorítsák a nőket abban, hogy informatikai pályára lépjenek.

Informatikus vagyok. Nő. 1995 óta dolgozom a szakmában. Programozóként kezdtem, most System Designer vagyok, ez tulajdonképpen a Junior System Architect. Soha nem gondoltam azt, hogy engem hátrányosan vagy pozitívan megkülönböztetnek, szexista megjegyzéseket tennének rám. Volt idő, amikor kevesebbet kerestem, mint a férfi kollégák: akkoriban kevesebbet is tudtam.

Soha nem volt gondom a munkakereséssel: mindig gyorsan találtam állást. Mindig jobbat, mint az előző. Töltöttem ki teszteket, hogy bizonyítsam a tudásom, ahogy a férfi jelentkezők is kitöltötték. Nem jelentkeztem olyan állásra, ahol nem rendelkeztem legalább alapvető ismeretekkel azokból a témákból, ami feltétlenül kell. A többit ugyanis meg lehet tanulni – kitartás kérdése.

Volt olyan hely, ahol azért csak 24 óta elteltével hívtak vissza telefonon a beszélgetés után, mert a fél napig nem működött a telefonom. Ők egyébként azt akarták, hogy már a következő hétfőn kezdjek.

A legszexistább megjegyzés az volt, hogy “mit tud ez a hülye liba, hogy ennyi pénzt kér?”. Azt, hogy egy sokkal jobb állás vár rám mind szakmailag, mind anyagilag, mint amit ők kínálnak.

Egyszer – viccből – kérték a születési anyakönyvi bizonylatomat meg az informatikusi végzettségemről a bizonyítványt, mert a buli egyik vendége nem hitte, hogy vannak női programozók.

Informatikus vagyok és nő. Szakmailag sose különböztettek meg hátrányosan. Mindig meghallgatták a véleményem, és ha jobb volt, mint másoké, akkor elfogadták.

Egyszer kért meg a főnök arra, hogy főzzek kávét a tárgyalásra. Pechem volt, én keresztem elöször az útját. Nálunk nincs Gizike. Akinél kifogy a kávé, feltesz újat. Aki összerondítja az asztalt, lemossa. Mindenki elmosogat maga után. Egyszer én veszek ajándékot a távozó kollégának, máskor egy másik kolléga. Váltjuk egymást a feladatokban.

Kelt azt mondta, hogy szerencsés vagyook. Szerintem ez a természetes.

Az informatikusok nyitottak. Muszáj nyitottnak lenniük, különben nem tudnak naprakészek maradni. Öltönyt, kiskosztümöt csak tárgyalásra veszünk fel – nálunk mindenki pólóban és pulcsiban jár munkába. Problémákat és feladatokat oldunk meg. Nem érdekel senkit az, hogy reggelente borotválkozol-e vagy havonta menstruálsz: meg tudod oldani a feladatot vagy sem?

A programozás nem ördöngösség. A gép azt csinálja, amit Te megadsz neki parancsba. A gép logikus és nagyon egyszerű lélek. Ha kiismered a logikáját, akkor olyan sorrendben tudod megadni neki a parancsokat, hogy a végeredmény az legyen, amit elvársz tőle. A gép nem gondolatolvasó. Ha Te rossz parancsot adsz meg, akkor azt fogja végrehajtani, és nem azt, amit Te akartál. Programozni egyszerű.

  1. Nyisd ki az ablakot.
  2. Nézz ki rajta.
  3. Mondd meg, hogy milyen idő van kint – pontosan ebben a sorrendben.

Ha süt a nap, akkor rajzolj teret sok emberrel, ha esik az eső, akkor mutass filmet. Vagy-vagy.

Amíg süt a nap, rajzol még egy embert a térre. Csináld addig, amíg.

Bonyolult? Cseppet sem. Na pont ilyen a programozás.

Van egy barátom, ügyes ember. Sok okos dolgot kitalál, megold, megcsinál. Forraszt, hegeszt, fürészel. Nem csak a két kezét tudja használni, üzletvezető egy műszaki nagykerben: tulajdonképpen ő vezeti a céget. A számítógépét meg én tartom rendben.

Van egy másik barátom is. Ő is ügyes ember. Ő szereli a saját autóját és ő az, akihez én szaladok, ha bármi bajom van a gépemmel. Még sose volt úgy, hogy egy IT-s bajomra, amit magamtól nem tudtam megoldani, ő ne tudott volna megoldást.

Van egy barátnőm, aki művészlélek. A csoportos átnevezéshez step-by-step leírást adtam, azóta csak arra használja a Total Commandert. Ha megpróbálom más funkcióját is elmagyarázni, akkor süket fülekre találok.

Aztán ott a másik barátnőm, aki informatikus. A cég hálózatának biztonságáért felel. A körömlakk mellett nála szépen megfér a csillagcsavarhúzó és a kibelezett 5.25″-os vinyóház, amit hamutartónak használ.

Emberek vagyunk. Kinek ez megy jobban, kinek az. Ha hiszel abban, hogy el tudod érni a célod, meg tudod valósítani a terveid: akkor meg fogod tudni valósítani őket, mindegy mit gondol erről a környezeted, a családod, a barátaid, a tanáraid.

3 Comments

  1. Üdv. Szerintem nem az számit, hogy az embernek a mellkasán van két dudor,vagy a lábaközt egy. Ez lényegtelen. A lényeg abban a kerek valamiben rejlik, ami a nyakán ékeskedik. Lehet nő vagy férfi, ha a fejében nincs más, csak sok semmi hosszú szünetekkel…. 🙂

Comments are closed.