Ökogeek

Nem vagyok egy nagy ökofreak, annyit teszek meg csupán a környezetért, hogy lehetőség szerint nem pocsékolok. Pl. beszereztem 6 darab árammérő kütyüt (bedugod a 220-ba, beledugod a dugót és voilá kimutatja, hogy mennyit fogyaszt a fogyasztó), és megfigyeltem néhány dolgot.

Az otthoni szerverem cirka 150W-ot eszik meg óránként. A kis kütyü, amin dolgozunk, hagyományos ATX táppal 57W-ot. Az új táppal 34W-ot.

Az ELMŰ áramdíj kalkulátora szerint ez forintban (csak a konkrét fogyasztást nézve) a következőt jelenti (nettóban):

A 150W-os gépem éves szinten 1314kW áramot fogyaszt. Ennek ára 28.633 Ft + 18.096 Ft rendszerhasználati díj. Ha pl. szerverteremben elhelyezünk egy szervert, akkor cirka ennyi áramat fog ott is elfogyasztani. Minimum.

Az 57W-os kütyü éves szinten 500kW áramot fogyaszt. Ennek ára 10.806 Ft + 6.886 Ft rendszerhasználati díj, azaz 17.692 Ft.

Ugyanez a kütyü másik tápegységgel 300kW áramot fogyaszt. Ennek ára 6.426 Ft + 4132 Ft, azaz 10.558 Ft.

Az új tápegység ára 14.00 Ft volt, a régi tápegység viszont 20.000 Ft. Azaz nemcsak beszerzési áron olcsóbb az új, hanem minden egyes órával egyre kevesebb pénzbe kerül.

A kütyüm teljesítménye nem változott, ami persze fontos. Természetesen az új tápegységet nem lehet minden géphez használni. Játékgéphez biztos nem, mert ott a grafikai kártyák felvehetnek akár 250W áramot is.

Pont az új tápegység kapcsán derítettem ki azt is, hogy a notebook külső táp, ha nincs rajta a notebook, akkor is megeszik 4-6W-ot óránként. Még akkor is, ha ez a 4-6W nem sok, ha összeadjuk az összes mobiltöltőt, ami ugyanezen az elven működik, amit a konnektorban hagyunk, a standby készülékeket, amiket nem használunk, akkor biztos vagyok benne, hogy éves szinten több 10, talán több 100kW áramot is megspórolhatunk háztartásonként.

Az egészhez nem kell más, csak egy kis odafigyelés.

A fenti árakra az ELMÚ különböző további költségeket számol el, nekem úgy tűnt, ezek a konkrét fogyasztással köthetőek össze, a többi inkább általány. Sajnos nem találtam olyat, hogy sallang nélkül mennyibe kerül 1kW áram.

2 Comments

  1. Volt régen a Plus-ban egy akció keretében, akkor 1 darabot sikerült vennem, a többit egy német Aldi-nál vettem. Mindkét helyen 1-2000 Ft-ba került.

    Utolsó információm szerint az ELMŰ-nél lehet venni illetve bérelni, de ez nem biztos, régen kérdeztem.

Comments are closed.